CIA betaalt McKinsey 10 miljoen voor reorganisatieklus

25 augustus 2015 Consultancy.nl

Om zijn organisatie te verbeteren heeft de CIA, de buitenlandse inlichtingendienst van de Amerikaanse overheid, de expertise van McKinsey & Company ingeschakeld. Naar verluid biedt McKinsey zijn strategie en management consultancydiensten aan voor een vergoeding van $10 miljoen. Hoewel de Raad van Bestuur de noodzaak van externe expertise verdedigt, zetten interne experts hun vraagtekens bij de toegevoegde waarde die de investering moet opleveren.

De CIA staat op de vooravond van een van zijn meest ambitieuze herstructureringstrajecten ooit. In maart maakte Director John O. Brennan de plannen bekend om de organisatiestructuur van de belangrijke directoraten voor spionage en analyse radicaal om te vormen. Deze onderdelen van de CIA maken al decennia onderdeel uit van de Agency. In het nieuwe model wordt de instelling omgevormd tot een hybride organisatie, waarin analisten en functionarissen samenwerken in centrums die zich focussen op een specifieke regio, zoals het Midden Oosten, of op bepaalde veiligheidsvraagstukken, zoals de verspreiding van wapens. Deze aanpak is afgekeken van het succesvolle CIA Counterterrorism Centre, dat sinds de aanvallen van 11 september 2001 een zeer invloedrijke positie geniet.

Om deze grootschalige herstructurering te realiseren heeft de CIA consultants ingehuurd van McKinsey & Company, een Amerikaans consultancybureau dat bekend staat voor het uitvoeren van strategische adviesprojecten en transformaties. 

CIA

Financiering
Als onderdeel van de herstructureringsopgave heeft de CIA een aantal van zijn afdelingen gevraagd om een deel van hun budget op te geven om daarmee de transformatiekosten te kunnen dekken. Voor de afdelingen vormt deze financiering echter een uitdaging, en in het licht van de naar verluid $10 miljoen die de consultants opstrijken voor hun diensten, worden de plannen door politici sceptisch ontvangen.

Er is niet alleen kritiek over de hoogte van de kosten. Werknemers van de CIA zelf hebben hun verbazing uitgedrukt over het feit dat de kosten van McKinsey’s diensten niet eerder bekend zijn gemaakt. “Wat is de achterliggende gedachte?”, vraagt een functionaris die bekend is met het contract zich af: “Als we het hebben over miljoenen dollars, dan zou er een reden moeten zijn waarom dat geld wordt uitgegeven.” Volgens sommigen zouden de diensten net zo goed kunnen worden geleverd door interne experts.

Hoewel de waarde van het contract in verhouding tot het budget van de CIA – dat meer dan $12 miljard bedraagt – slechts een druppel is op een hete plaat, is de overeenkomst wel een van de duurste die de instelling ooit is aangegaan als het gaat om herstructureringen. CIA-woordvoerder Dean Boyd, zegt echter dat het plan geïmplementeerd zal worden “binnen ons bestaande budget” en “zonder extra benodigde financiering” vanuit de overheid. Een woordvoerder van McKinsey ging niet in op vragen over de overeenkomst.

John O Brennan - CIA

Inzichten van buiten
Meerdere functionarissen hebben, met het oog op de volgens sommigen lichtzinnig gemaakte uitgave, de vraag gesteld waarom externe expertise nodig is voor de beoogde herstructurering. Volgens voorstanders van het inhuren van McKinsey is de introductie van een partij van buitenaf cruciaal om de bedrijfscultuur van de CIA, waarin er weerstand heerst om te veranderen, te doorbreken. Veel van de voorgaande reorganisaties behaalden hun boogde doelen niet, waarbij de conservatieve cultuur en het vast blijven zitten in oude structuren als belangrijkste redenen werden gegeven.

“Het is waarschijnlijk een goede zaak om inzichten van buitenaf te verkrijgen in een periode waarin je zulke uitdagende zaken onderneemt,” aldus een voormalig senior functionaris bij de inlichtingendienst. Hij voegt toe: “er bestaat een sceptisch en cynisch beeld over het uitgeven van geld aan zaken die niet tot de kerntaken behoren.” Een ander voormalig werknemer vertelt dat “deze organisatie erom bekend staat zich moedwillig zwakker voor te doen. Door McKinsey in te schakelen heeft Brennan een onafhankelijke partij in de hand genomen die niet alleen het proces zal sturen maar ook de resultaten daarvan rapporteert.”


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup