Uitbesteden van duurzame contracten biedt kansen

10 augustus 2015 Consultancy.nl

De beslissing om het facilitair management of energiebesparingsmaatregelen uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven komt steeds vaker voor. Met alle bijkomende voordelen: het is goedkoper, efficiënter, en naast de uitstekende service kunt u zich nu volledig focussen op uw eigen business of organisatie. Trekken we dit breder dan liggen er nog onontgonnen kansen. Heeft u er weleens aan gedacht dat u uw duurzame prestaties/prestatiecontracten ook kunt outsourcen? Daarom pleiten wij voor de inzet van een CESCo: een Circular Economy Service Company. Op deze wijze kunt u uw gebouw verduurzamen zonder de investeringskosten die daarmee gemoeid gaan.

Goed voorbeeld doet goed volgen
In de utiliteitsbouw kent men het principe van outsourcing al langer: om tot betere binnenklimaatprestaties te komen en meer energiebesparing te realiseren wordt dit ingekocht of aanbesteed met gebruikmaking van een ESCo, een Energy Service Company. Dit is een coalitie van partijen die samenwerken in een speciaal hiervoor opgerichte entiteit, meestal een BV of een NV. De ESCo levert op basis van een prestatiecontract gedurende langere tijd de integrale energiedienstverlening (inclusief financiering, aanleg en beheer) aan de opdrachtgever. Het doel bij het gebruikmaken van een ESCo is om energiekosten te besparen, meer kwaliteit te realiseren, minder kapitaalbeslag in installaties e.d. en de eigen organisatie te ontlasten.

Duurzaam gebouw

CESCo: een Circular Economy Service Company
De bewezen effectieve samenwerkingsvorm van een ESCo kunnen we ook toepassen op duurzame prestatiecontracten. In een Circular Economy Service Company (CESCo) besteedt de eigenaar of gebruiker van een gebouw, net zoals bij een ESCo, het beheer van (een onderdeel van) het gebouw uit aan een externe partij. Door gebruik te maken van een CESCo, kan de uitbestedende partij een gebouw verduurzamen zonder grote investeringskosten. Door middel van een prestatiecontract wordt vastgelegd welke prestatie de CESCo levert en tegen welke periodieke vergoeding.

Circulair inrichten van gebouwen
Een voorbeeld van wat een CESCo voor een bedrijf zou kunnen beteken is het circulair inrichten van ruimten in een gebouw. Het inkoop management loopt op dit moment vaak tegen hoge kosten aan: spullen zijn aan vervanging toe, de arbeidsnormen wijzigen en ook de wensen van het bedrijf zelf zijn aan verandering onderhevig. De afdeling inkoop kan dan met iedere wijziging een x aantal bureaus, stoelen, tussenschotten, enz. aanschaffen, maar kan ook een dienst uitzetten: ‘geluidsarm, flexibel en ergonomisch eersteklas werken en vergaderen voor x aantal personen.’ Een CESCo kan deze dienst prima vervullen. De leveranciers van vergadermeubilair, binnenwanden, verlichting, vloerbedekking en akoestiekoplossingen vormen een samenwerkingsverband, dat zich verplicht om voor een bepaalde tijd deze werk- en vergadervoorzieningen te faciliteren.

Circle Economy Service Company

Total Costs of Ownership versus Total Value of Usership
Doordat in bovenstaand voorbeeld het interieur eigendom van de CESCo blijft, inclusief de kosten voor onderhoud, reparatie en vervanging, zullen zij zich bij uitstek richten op producten met een duurzame kwaliteit, een maximale gebruikswaarde en een meest gunstige Total Costs of Ownership. Omdat de klant geen eigenaar meer is maar gebruik maakt van een oplossing voor zijn behoefte, kan hij rekenen op een zo hoog mogelijke Total Value of Usership tegen zo laag mogelijke kosten.

De mogelijkheden van CESCo’s beperken zich niet alleen tot het interieur van gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen of aanbesteden van prestatiecontracten, de aanschaf en onderhoud van installaties en facilitaire voorzieningen, gebouw gebonden investeringen zoals gevels en daken, de inrichting van het terrein rondom het gebouw of zelfs de aanschaf en onderhoud van ICT-apparatuur. Kortom, de mogelijkheden zijn legio.

De CESCo als heldere win-win situatie
Doordat de partijen die de CESCo realiseren en beheren verantwoordelijk zijn voor de prestaties die zijn afgesproken met de opdrachtgever oefenen ze maximaal invloed uit op het ontwerp, de productie en de exploitatie. Hierdoor ontstaat een optimale situatie om een lange termijn relatie met de klant met maximale resultaatgerichtheid aan te gaan. Juist daarin ligt het onderscheidend vermogen en het verdienmodel voor de samenwerkingscoalitie. De opdrachtgever krijgt de prestaties die hij verlangt, zonder extra overhead die het beheren van niet-kerntaak gerelateerde zaken doorgaans kost. Hierdoor ontstaat er voor beide partijen een win-win situatie.

KplusV - Verschil zien, verschil maken

En last but not least: ook het milieu heeft veel baat bij samenwerkingsverbanden. Vanuit de uitgangspunten rondom circulaire economie zet de CESCo in op herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en richten producenten zich op het toepassen van bijvoorbeeld gerecyclede materialen en zullen waar mogelijk nieuwe grondstoffen vermijden.

Een artikel van Karlijn Bakker, adviseur bij KplusV Organisatieadvies.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup