Meeste uitkeringsfraude in Rotterdam en Den Haag

03 augustus 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Van de vier grote steden in ons land is het aantal uitgedeelde boetes voor uitkeringsfraude het hoogst in Rotterdam. Tussen 2013 en 2014 werden er in Rotterdam 2.678 boetes opgelegd door de gemeente, een aantal dat ongeveer zes keer hoger ligt dan het aantal gevallen in Amsterdam en Utrecht. Dat meldt BNR Nieuwsradio op basis van gemeentelijke cijfers.

In 2013 werd door het kabinet de fraudewet aangepast in Nederland, waarin werd bepaald dat fraudeurs harder aangepakt moeten worden door middel van het opleggen van hogere boetes. Inmiddels, twee jaar later, blijkt dat gemeenten verschillend omgaan met de nieuwe wetgeving. Vooral als het gaat om de handhaving van de boetes zijn er grote verschillen te zien. 

Rotterdam meeste boetes uitkeringsfraude
Nieuwszender BNR voerde onlangs een analyse door op basis van gemeentelijke data en kwam tot de conclusie dat het aantal boetes dat in de vier grootste steden van ons land voor uitkeringsfraude wordt opgelegd, enorm verschilt. Rotterdam kent het hoogste aantal uitgedeelde boetes; tussen 2013  en 2014 werden er 2.678 boetes opgelegd, blijkt uit de cijfers. De Maasstad is daarmee koploper. Den Haag volgt met 1.150 boetes. Amsterdam en Utrecht staan met respectievelijk 467 en 429 boetes op de derde en vierde plaats en delen daarmee in verhouding tot Rotterdam zo’n 6 maal minder boetes uit.

Aantal boetes opgelegd voor uitkeringsfraude

Boetes uitkeringsfraude
Gemeenten in Nederland hebben sinds 2014 meer bevoegdheden om strenger op te kunnen treden tegen fraudeurs. Het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR) stelt op basis van de cijfers dat de nieuwe Fraudewet niet naar behoren werkt. "Het zou niet zo moeten zijn dat als je moedwillig fraudeert, je kunt kiezen in welke gemeente je moet wonen om niet gestraft te worden," aldus voorzitter Irma Heintzberger.

Eerder stelde de inspectie SZW al vast dat gemeenten de nieuwe wet niet naar behoren toepassen. Volgens de inspectiedienst worden er te weinig boetes opgelegd en zijn de bedragen bovendien te laag. In principe moet ieder geval van fraude bestraft worden, maar in de praktijk blijkt dat bij slechts 35% van de fraudegevallen een boete wordt uitgedeeld.