Nijmegen, Delft en Leiden de veiligste studentensteden

30 juli 2015 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Van de Nederlandse studentensteden scoren Nijmegen, Delft en Leiden het hoogst op veiligheid. Amsterdam en Rotterdam zijn het minst veilig van de zeven grote studentensteden.

Platform Studentenwegwijzer.nl heeft gedurende juni en de eerste helft van juli een onderzoek uitgevoerd naar de woonsituatie van studenten in de grote Nederlandse studentensteden, hun veiligheidsbeleving en hun gedrag en kennis op verzekeringsgebied. Ruim 1.000 studenten wonend in de zeven grootste studentensteden van ons land (Amsterdam, Delft, Groningen, Leiden, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht) hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Veiligheid van studentensteden

Nijmegen veiligste studentenstad
Als onderdeel van het onderzoek kregen de studenten de vraag gesteld of zij zich veilig voelen in de stad waar ze wonen en studeren. Uit de antwoorden blijkt dat Nijmegen veruit de veiligste studentenstad is vanuit het oogpunt van studenten – 60% voelt zich veilig in de Gelderse studentenstad. Op de tweede en derde plek volgen Delft en Leiden, met respectievelijk 53% en 52% van de studenten die zich daar veilig voelt.

Daarna gaat het helaas hard bergafwaarts met het veiligheidsgevoel in de grote studentensteden. 41% vindt Groningen veilig en in Utrecht voelt 35% zich veilig. Rotterdam en Amsterdam scoren het laagst van de grootste Nederlandse studentensteden. In Rotterdam voelt een schamele 22% zich veilig en in Amsterdam nog eens 8% minder – 14% beschouwt Amsterdam als een veilige stad.

Weinig verzekerd
Studentenwegwijzer.nl heeft in het onderzoek ook gevraagd naar het verzekeringsgedrag van de studenten. Opvallend genoeg maken de studenten zich veel zorgen over hun bezittingen als zij onderweg of buitenshuis zijn, maar heeft slecht 16% een inboedelverzekering die hen ook buitenshuis dekking verleend. Binnenshuis – vaak in studentenwoningen – voelen de studenten zich beduidend veiliger.