Vijf bureaus begeleiden Niba Beheer | SDH transactie

27 mei 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Arnhemse grind- en zandproducent Niba Beheer heeft branchegenoot SDH overgenomen. De koopovereenkomst werd afgelopen week getekend, financiële details zijn niet bekendgemaakt. De deal werd begeleid door vijf externe bureaus: Florin Finance, KPMG, AKD, De Breij Evers Boon en Deloitte.

Niba Beheer is de moedermaatschappij van 20+ vennootschappen die actief zijn in de zand- en grind-sector. Het bedrijf opereert al meer dan negentig jaar op de Nederlandse en Belgische bouwgrondstoffenmarkt en is onderdeel van Hülskens, een Duits familiebedrijf met circa zeshonderd medewerkers. Binnen diverse samenwerkingsverbanden is Niba Beheer actief in grind- en zandwinningen zoals de rivierverruimingsprojecten Grensmaas en Well-Aijen in Limburg en het natuurontwikkelingsproject Over de Maas in Gelderland, daarnaast exploiteert het een eigen regionale winning in Reuver. Niba Beheer verkoopt via haar eigen verkooporganisatie (‘Grind- en Zandhandel Huco’) zand en grind aan afnemers in de regio.

Niba Beheer | SDH transactie

Ter versterking van de portefeuille heeft Niba Beheer afgelopen week SDH overgenomen, een branchegenoot – ook SDH is een producent en leverancier van bouwgrondstoffen. SDH beschikt over een aantal eigen overslag- en laadlocaties, zowel water- als land gebonden, en exploiteert binnen samenwerkingsverbanden verschillende groeves in België en Duitsland. Het bedrijf heeft haar hoofdvestiging in Nijmegen en boekte in 2013 een omzet van ruim €38 miljoen en onderaan de streep een nettowinst van €340.000*.

Door de samenvoeging ziet Niba Beheer zijn personeelsbestand stijgen tot zo’n 95 werknemers, goed voor een omzet van €80 miljoen. Hoeveel geld met de transactie gemoeid is willen de bedrijven niet prijsgeven. “Met de overname van de SDH beogen wij onze marktpositie te verstevigen en verder uit te breiden”, zegt Niba-directeur Michiel Dankers. “Beide bedrijven vullen elkaars activiteiten op het gebied van productie, op- en overslag en verkoop van grind, zand en steenslag in Nederland, België en Duitsland uitstekend aan.”

Florin Finance, KPMG, AKD, De Breij Evers Boon en Deloitte

De grind- en zandproducenten werden tijdens het dealproces bijgestaan door vijf externe bureaus. Verkoper SDH werd geadviseerd door Florin Finance, een boutique corporate finance advieskantoor uit Amsterdam, en Deloitte, die tax consultancydiensten leverde. Koper Niba Beheer schakelde de hulp in van KPMG voor fusie & overname en transaction support. Juridisch advies werd geleverd door advocaten van AKD en De Breij Evers Boon.

* SDH heeft de cijfers over het afgelopen jaar nog niet gepubliceerd.