Alvarez en Squarefield begeleiden buyout van Enkco

04 juni 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het management van Enkco Foodgroup, een Nederlandse producent van vleeswaren en vegetarische voedselproducten, heeft plannen geopenbaard om samen met private equity investeerder Gilde Buy Out Partners een buyout te willen uitvoeren. Met de kapitaalinjectie richten de nieuwe aandeelhouders zich op het versnellen van het groeipad van het bedrijf. Vier externe bureaus zijn betrokken bij de buyout.

Met ongeveer 250 mensen in loondienst is Enkco Foodgroup een middelgroot bedrijf in de Nederlandse voedselindustrie. Het bedrijf bestaat uit drie onafhankelijke onderdelen. Enkco, opgericht in 1955, produceert hoofdzakelijk hoge kwaliteit vleesproducten zoals hamburgers en vleesrollade. Culifrost, opgericht in 2011, produceert snacks, worstenbroodjes en voedingssupplementen. En als derde Vivera, de in 1991 opgerichte vleesvervangerproducent die sindsdien is uitgegroeid tot een grote Europese speler, met marktleidende posities in Nederland, België en Italië.

Enkco Foodgroup

In de afgelopen 10 jaar is Enkco Foodgroup in eigendom geweest van een aantal oprichters en managementleden, evenals van Molenbeek Invest – een investeringsmaatschappij die een groot belang in het bedrijf kocht in 2006. Met het oog op verdere groei heeft het managementteam van Enkco Foodgroup onlangs besloten een management buyout in gang te zetten –de deal moet echter nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt. Als toestemming wordt verleend dan wordt de deal financieel mede mogelijk gemaakt door Gilde Buy Out Partners, een Europese private equity investeerder met een beheerd vermogen van meer dan €2 miljard. Gilde Buy Out Partners heeft kantoren in Utrecht, Zurich en Brussel en focust zich exclusief op middelgrote buyouts in het vasteland van West Europa van tussen de €75 miljoen en €600 miljoen.

De aankopende partijen werden geadviseerd door M&A adviseurs van Alvarez & Marsal (Casper de Bruyn, Age Lindenbergh en Stephanie Scholten) en M&A advocaten van Clifford Chance (Han Teerink en Justin Kohnstamm). De verkopende partij, Molenbeek Invest, werd ondersteund door corporate finance kantoor Squarefield (Matthijs Dekker, Paul Huizinga en Gino Soeriowardojo) en advocatenfirma Van Doorne (Onno Boerstra en Steffen Alleman).

Alvarez Marsal - Squarefield - Clifford Change - VanDoorne

Door het plegen van een buyout – de voorwaarden en transactiewaarde van de deal zijn niet vrijgegeven – verwacht Enkco Foodgroup zijn groei te kunnen versnellen, zowel in Nederland als in Europa. Dit is onderdeel van de algehele langetermijn strategie van het bedrijf om zijn portfolio en marktaandeel in de regionale voedselindustrie uit te breiden. In een persbericht vertelt Enkco zijn nieuwe investeringspartner te “verwelkomen”, een ontwikkeling die “de voortzetting van zijn groei en ambities te komende jaren zal ondersteunen”.