Nederlandse CxOs licht positief over vooruitzichten

04 januari 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse leidinggevenden zijn voorzichtig optimistisch over de economische vooruitzichten voor de komende jaren, blijkt uit een nieuw onderzoek van Eden McCallum.

In de afgelopen maanden heeft strategieconsultancybureau Eden McCallum meer dan 250 CEO’s en managers in Nederland ondervraagd over hun standpunt ten opzichte van de status van de economie en hun toekomstige verwachtingen. De helft van de respondenten werkt voor private organisaties, en de rest van de populatie is afkomstig uit de publieke sector (35%) en andere type organisaties.

Het onderzoek toont aan dat 4% van de leidinggevenden ‘zeer optimistisch’ zijn over het economische vooruitzicht, en 60% is ‘enigszins optimistisch’. Bas Alblas, CEO van Lamb Weston en een van de respondenten, merkt op dat de huidige omstandigheden iets meer bemoedigend dan in de afgelopen vijf tot zes jaar. “Het ergste is waarschijnlijk voorbij,” aldus Alblas. “Mensen hebben veel pijn te verduren gehad en het is alleen maar normaal om vooruit te kijken naar betere tijden,” voegt de topman toe.

Economic outlook for the Netherlands over the next 1-2 years

Eurozone en daarbuiten
De consultants vroegen de Nederlandse respondenten ook om hun vooruitzichten voor de Eurozone en de wereldeconomie te delen. Het komt misschien niet als een verrassing, maar het optimisme is veel hoger voor de wereldeconomie dan voor de Eurozone – 72% positief tegenover 38% positief over de economie van de Eurozone. Het minder positieve vooruitzicht voor de Eurolanden komt door de nog steeds uitdagende en fluctuerende economische omstandigheden in de regio.

Economic outlook over the next 1-2 years

Een ander thema dat door Eden McCallum onder de loep werd genomen is de status van het Europese financiële systeem. Twee derde van de Nederlandse leiders stelt dat de huidige hervormingen van het globale financiële systeem onvoldoende zijn om de stabiliteit te verzekeren. Paradoxaal vindt juist 40% van de respondenten dat de hervormingen te ver gaan. Deze ambiguïteit echoot door in de rest van het surveyonderzoek – zo vindt bijvoorbeeld 55% het waarschijnlijk dat er in de komende vijf jaar opnieuw een crisis zal uitbreken in de Eurozone, terwijl 25% gelooft dat een nieuwe economische crisis zeer onwaarschijnlijk is.

Likelihood of another Eurozone crisis in next 5 years

Marjon Wanders, mede-oprichter van Eden McCallum in Nederland, merkt op: “We zien voorzichtig optimisme onder onze klanten, met een vernieuwde focus op groei en innovatie.” Mede-oprichter Heleen Wachters voegt toe: “De meeste klanten concentreren hun middelen om minder dingen beter te doen, terwijl zij een contingency plan achter de rug houden. Een klaarblijkelijk wijs besluit, gezien de onzekerheid die boven de wereldwijde economie hangt.”