Controls voor flexibiliteit in de gasmarkt

Bedrijf
Datum
13 december 2011
Inschrijven voor
09 december 2011
Type event
Seminar
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Gasopslag maakt momenteel verlies omdat de arbitrage mogelijkheden volledig zijn verdwenen. Wat is rol van finance in dit vraagstuk? Is de financial in staat de flexibiliteit tussen vraag en aanbod van gas te waarderen, risico's te bepalen en controls in te richten?De gassector heeft een verandering doorgemaakt. Marktpartijen zijn zelf verantwoordelijk voor het evenwicht tussen vraag en aanbod. Flexibiliteit is noodzakelijk om dit evenwicht te realiseren. De diverse bronnen van flexibiliteit hebben in essentie een technische insteek, maar ook het financiële kant is van groot belang. 

Flexibiliteit is in veel vormen mogelijk zoals de optie om de productie aan te passen, ruimte in contracten te benutten of gasopslag. Dit alles blijft inhoudelijk zeer interessant, maar een belangrijke vraag blijft, hoe gaat Finance om met deze flexibiliteit? 

Ook in de gasmarkt is het financieel management verweven met (politieke) invloeden van buitenaf.  Denk hierbij aan maatschappelijke kwesties, een gasmarkt die steeds internationaler opereert en de transitie naar duurzame energievoorziening. Kortom, allerlei factoren die invloed kunnen hebben op het financieel management. 

Tijdens de bijeenkomst wordt stilgestaan bij de resultaten van het onderzoek dat is uitgevoerd door ConQuaestor naar de controls voor flexibiliteit en de rol van Finance hierbij. Albert Haak deelt zijn ruime ervaringen uit de gassector. Investeren in flexibiliteit, wel of geen gasopslag? Aan de hand van stellingen gaan wij graag de discussie en dialoog met u aan om zo gezamenlijk een beter inzicht te krijgen in de rol van Finance binnen de gasmarkt.

Programma
17.00 uur Ontvangst met hapjes en drankjes
17.15 uur Introductie door Arthur de Oude, partner bij ConQuaestor
17.30 uur Onderzoeksresultaten door Arno Smit, partner bij ConQuaestor
18.00 uur Discussies aan de hand van stellingen
18.45 uur Pauze
19.00 uur Albert Haak, director TAP ‘Investeren in flexibiliteit, wel of  geen gasopslag’
20.00 uur Afsluiting met borrel

Spreker
Albert Haak is al ruim 20 jaar actief in gas & energy. Sindsdien heeft hij tal van functies bekleed bij onder andere: BP Omoco, Essent, Cap Gemini E&Y, TAQA Europa. Vanuit zijn jarenlange ervaringen in de Business Development van gasopslagfaciliteiten en projecten heeft Albert Haak een eigen kijk op de gas & energy markt. Vanaf 2009 werkt Albert Haak aan de ontwikkeling van gasopslag in Albanië voor het Trans Adriatic Pipeline project.

Inschrijven
Om u in te schrijven voor deze bijeenkomst op 13 december stuurt u een e-mail met uw gegevens naar arno.smit@conquaestor.nl. Nadat wij uw inschrijving hebben ontvangen, sturen wij u per e-mail een bevestiging van uw komst met een routebeschrijving.

Kosten
Aan deelname van deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden voor genodigden van ConQuaestor.

Vragen
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Arno Smit via 06 288 273 67 of arno.smit@conquaestor.nl.

Datum, tijd, locatie 
Dinsdag 13 december om 17:00.
ConQuaestor
Orteliuslaan 871
3528 BE Utrecht

Event informatie

Bedrijf: ConQuaestor

Datum: 13 december 2011

Inschrijven voor: 09 december 2011

Type event: Seminar

Doelgroep: Professionals