Sioo Alumnidag - Sterk in Ongemak

Bedrijf
Datum
24 september 2020
Inschrijven voor
23 september 2020
Type event
Workshop
Doelgroep
Sioo alumni
Locatie
Hoek van Holland
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Hoe werk je in organisaties constructief aan onderwerpen die eigenlijk heel ongemakkelijk zijn? Onderwerpen waarvan je weet dat er veel gevoeligheid op is in de organisatie, in je team en in jezelf. Onderwerpen die als olifant in de kamer onder tafel schreeuwen om aandacht, maar boven tafel vakkundig worden omzeild. De periode die we nu beleven daagt ons uit om ons opnieuw te verhouden tot elkaar, tot hoe we organiseren en tot de nieuwe realiteit waarin we een nieuwe kwetsbaarheid moet leren omarmen.

Aan deze collectieve ‘opdracht’ willen we als Sioo bijdragen door onze alumni uit te nodigen om een dag met elkaar op te trekken. Een dag waarin we allemaal ervaringsdeskundig zijn, onze vraagstukken delen en met hulp van verschillende experts antwoorden zoeken op de vraag hoe we de nieuwe organisatierealiteit vorm kunnen geven. Zo maken we elkaar sterk in ongemak. We doen dit op 24 september, deels fysiek en deels digitaal, met o.a. een plenaire break-out met comedian Howard Komproe, een theatercollege ‘Schaamteloos leven en werken’ van prof. dr. Aukje Nauta en de 3 onderstaande keuzeroutes.

 Programma
– Aanvang om 10.00 uur
– Welkom en toelichting programma
– Werken in groepjes met diverse experts en ervaringsdeskundigen
op basis van jouw keuzeroute – deel 1
– Plenaire break-out over het beleven van ongemak met Howard Komproe
– Lunch
– Werken in groepjes met diverse experts en ervaringsdeskundigen
op basis van jouw keuzeroute – deel 2
– Plenair theatercollege ‘schaamteloos leven en werken’ met Aukje Nauta
– Borrel en boekpresentatie ‘Leading from the middle’ van Jesse Segers, Koen Marichal en Daan Sorgeloos
– Afsluiting om 18:00

Route 1: Gereed voor de toekomst
Over het ongemak dat je ervaart ten opzichte van de organisatie waar je voor werkt en misschien zelfs ten op zichte van de maatschappij of jouw directe leefwereld
In dit spoor zoomen we vooral in op het ongemak bij reorganisaties, fusies en faillissement, onredelijk hoge performance/groeidoelstellingen of bijvoorbeeld de (beperkte) tijd die je aan de patiënt kunt besteden als je werkzaam bent in de zorg. Ook hebben we het over het ongemak van de branche waarin je werkt en in welke mate jouw organisatie voldoende duurzaam, maatschappelijk verantwoord en ethisch onderneemt. Denk hierbij aan recente voorbeelden als Philip Morris en de Belastingdienst.

Met o.a: Michiel van Dijk, Durk Piet de Vries, Paul Kloosterboer, Sasha Simons, Olivier Sueur e.v.a.

Route 2: Verschil maken (maar niet te veel)
Over hoe je ongemak in samenwerkingen kan toestaan als bron voor vernieuwing. Maar ook hoe je als begeleider ongemak helpt hanteren.
In alles wat we doen in organisaties willen we ‘het verschil maken’. Maar hoe doe je dat? Want te anders, te radicaal en te vernieuwend zijn goede recepten voor uitsluiting en bijbehorend (on)bewust gedrag. En eenmaal buitengesloten doe je niet meer mee op het speelveld en op het speelveld zelf wordt verandering en vernieuwing in de kiem gesmoord. De vraag is dus: hoe beweeg je precies daartussen? In deze route bevraag, experimenteer en onderzoek je hoe je in contact kan blijven met dat wat anders is in jezelf en in de ontmoeting met de ander. ‘Rocking the boat without falling out’ geldt als kompas voor deze route waarbij op de wal blijven staan geen optie is.

Met o.a: Piet Hoekstra, Froukje Thijs, Peter Rombouts, Mark de Lat, Marion Weitering e.v.a.

Route 3: Moedig én kwetsbaar
Wat doet ongemak met jou? Wat doe jij met ongemak? Je kan jezelf trainen in het omgaan met ongemak. Dat gaan we in deze route doen. Je ervaart wat het je brengt als je door het ongemak heen regie pakt. Je neemt je eigen proces onder de loep.

Hoe ga je om met ongemak als je …

– iemand de waarheid moet zeggen?
– pittige feedback krijgt?
– je schaamt?
– merkt dat er ongemak ontstaat bij de ander, door een interventie van jou?
– je schuldig voelt over iets?
– een reactie krijgt die niet over jou gaat?

Met o.a: Els van Steijn, Froukje Thijs, Peter Rombouts, Monique Bouland e.v.a.

Sterk in Ongemak
do 24 september 2020
9 tot 18 uur
Fort 1881
Stationsweg 80-82
3151 HS Hoek van Holland

Event informatie

Bedrijf: Sioo

Datum: 24 september 2020

Inschrijven voor: 23 september 2020

Type event: Workshop

Doelgroep: Sioo alumni

Locatie: Hoek van Holland