Consultancy / Advies in het hoger onderwijs

Bedrijf
Datum
30 januari 2019
Inschrijven voor
23 januari 2019
Type event
Workshop
Doelgroep
Docenten die het vak consultancy geven
Locatie
Utrecht
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

In het hoger onderwijs behoort ‘consultancy’ steeds vaker tot het uitstroomprofiel van opleidingen. Voorbeelden hiervan zijn (technische) bedrijfskunde, bedrijfskundige informatica en accountancy. Verschillende opleidingen geven op hun eigen manier invulling aan het onderwijs. In onze optiek kan dat beter en kunnen opleidingen van elkaar en van ervaringen uit het werkveld leren. Daarover organiseren we een thema avond voor docenten die het vak consultancy / adviesvaardigheden geven in het hoger onderwijs.

De aanloop
Vanuit enthousiasme over het adviesvak, en kijkend naar het materiaal dat wij in onze lespraktijk tot onze beschikking hebben, dachten we: “dit kan beter”. Om zicht te krijgen op de manier waarop opleidingen invulling geven aan het vak consultancy  hebben we het materiaal dat opleidingen gebruiken bestudeerd en gesproken met een aantal docenten van verschillende hogescholen.

Een vak in ontwikkeling
Het valt op dat veel docenten aan het zoeken zijn naar een goede invulling van het vak. Een aantal keer hoorden wij ‘het curriculum is in ontwikkeling’ of ‘volgend jaar doen we het anders’. Soms ligt de nadruk op vaardigheden zoals gespreksvaardigheid en presenteren, soms meer op het volgen van een stappenplan (intake, onderzoek, analyse, rapport, presentatie). Veel opleidingen werken met projecten voor echte opdrachtgevers.

De uitdaging
Hoe kan je het adviesvak leren op school, op een manier die verder gaat dan het leren van weinigzeggende rijtjes en stappenplannen? Hoe neem je studenten mee die geen ervaring hebben met de context van werken in een organisatie? Hoe breng je enthousiasme voor het vak over? Wat is de kern uit een vak dat zo breed is als het vak van organisatieadviseur?

Met elkaar in gesprek 
Opleidingsinstituut Sioo, Avans Hogeschool en Organisatieadviesbureau Wielinq organiseren op woensdagavond 30 januari een bijeenkomst om met docenten die het vak consultancy / adviesvaardigheden geven in het Hoger Onderwijs in gesprek te gaan over de invulling van het onderwijs. Tijdens de avond geeft Marguerithe de Man van Sioo een presentatie n.a.v. haar Whitepaper De 10 capabilities van de nieuwe adviseur. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over de wijze waarop hier invulling wordt gegeven in het onderwijs.

Praktisch
De bijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 30 januari. Inloop is vanaf 16.30 uur, om 17.00 uur start het programma. De avond duurt tot ca. 20.00 uur, voor een maaltijd wordt gezorgd.

Het vindt plaats bij Wielinq, in Creative Valley, Orteliuslaan 9 Utrecht (Papendorp). De avond is kosteloos.

Aanmelden van via deze link. Voor meer informatie neemt contact op met Arjan Geurts.

Event informatie

Bedrijf: Wielinq

Datum: 30 januari 2019

Inschrijven voor: 23 januari 2019

Type event: Workshop

Doelgroep: Docenten die het vak consultancy geven

Locatie: Utrecht