Prinsjesdagontbijt 2017

Bedrijf
Datum
19 september 2017
Inschrijven voor
19 september 2017
Type event
Seminar
Doelgroep
Geïnteresseerden
Locatie
Den Haag
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

In ons land telt iedere vierkante meter, het is altijd zoeken naar ruimte. Steden zijn populair; huizenprijzen stijgen en er wordt geïnvesteerd in woongelegenheid en bereikbaarheid. Voor het gemak richten we onze tuinen in met stenen terrassen die weinig verzorging nodig hebben. Bomen en ander groen verdwijnt, terwijl dit groen juist zorgt voor verkoeling en afvoer van regenwater. Deze verstening loopt samen met een steeds warmer wordende aarde wat de stad tot een hitte eiland maakt, waar het tot wel 7 graden warmer kan zijn dan op het platteland en waar overtollig regenwater door extreme buien slechts langzaam de weg naar de grond vindt. Bovendien zijn bij de randstad als Urban Delta overstromingsrisico's nooit ver weg, in een land onder de zeespiegel.

Wat vragen deze ontwikkeling van onze steden? Kunnen wij als organiserend Nederland daar voldoende op inspelen? Voldoet daarbij ons huidige beeld over klimaat, duurzaamheid en energie of zijn we toe aan een nieuw verhaal, een verhaal dat handvatten voor actie biedt? Dit zijn vragen die niet alleen voor bestuurders belangrijk zijn, maar ook voor het bedrijfsleven en voor onszelf, als bewoners.

Tijdens het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt van Twynstra Gudde gaan we in gesprek over de stad van de toekomst en het vermogen van Nederlandse steden om zich te organiseren voor komende veranderingen. Dit alles op de nieuwe locatie van Twynstra Gudde in Den Haag: in het gerenoveerde Forum aan de Kalvermarkt (Tribes).

07.30 uur: Inloop

07.45 uur: Opening Joost/Micky

08.00 uur: Maarten Hajer, Hooglerlaar Urban Futures (UU) (uitdagingen van de stad in 21e eeuw, ‘ de trend voorbij: andere kijk op klimaat)

08.20 uur: Jaap de Heer, Fellow Organizational Sciences (VU, Amsterdam) en managing partner bij Twynstra Gudde (urbanizing delta’s, wat kunnen we leren van ontwikkelingslanden/Bangladeh?, narrative, verhaal van de nieuwe stad, “it is the implementation, damnit”)

08.40 uur: Een nieuw verhaal: Samen werken we aan een nieuw verhaal voor een toekomstbestendige stad
Optie 1: door versnellingskamer TG. Met de uitkomsten schrijven wij dan een blog.
Optie 2: samen 'al roepender wijs' de stad tekenen, hiervoor huren we een cartoonist/tekenaar in.

09.15 uur: Afronding

Locatie

U bent op dinsdag 19 september 2017 van harte welkom bij Twynstra Gudde Den Haag (Forum), Kalvermarkt 53, 2511 CB Den Haag. Het ontbijt staat om 7.30 uur klaar. Wij starten om 7.45 uur met het programma en sluiten om 9.15 uur af.

Event informatie

Bedrijf: TwynstraGudde

Datum: 19 september 2017

Inschrijven voor: 19 september 2017

Type event: Seminar

Doelgroep: Geïnteresseerden

Locatie: Den Haag