Verzilveren van Verbetering

Bedrijf
Datum
05 oktober 2017
Inschrijven voor
04 oktober 2017
Type event
Seminar
Doelgroep
Senior professionals van gemeenten
Locatie
Nader te bepalen
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Wilt u verbeteringen in uw organisatie écht verzilveren?

Wat heb ik nodig om een verbetercultuur te realiseren? Waar start ik met het optimaliseren van mijn processen en hoe krijg ik mijn medewerkers mee? Vragen die beantwoord worden tijdens het seminar ‘Verzilveren van verbetering’, speciaal voor lokale overheden en gemeentes. Met behulp van interactieve presentaties en workshops geven we uitleg over het belang van een continue verbetercultuur en hoe u deze op kunt zetten. Daarnaast reiken we praktische handvaten aan voor het intern meekrijgen van uw management en medewerkers. Verschillende organisaties delen hun ervaringen, zodat iedereen elkaar inspireert.

Seminar Verzilveren van Verbetering

Inspiratiemarkt

Gedurende de lunch, pauze en afsluitende borrel vindt er een inspiratiemarkt plaats. Verschillende organisaties uit de publieke sector vertellen over hun mooie verandertrajecten. Als deelnemer heb je de mogelijkheid om vrij rond te lopen en je te laten inspireren. Op dit moment zijn we druk bezig met het verder vormgeven van de inspiratiemarkt. Inmiddels kunnen we wel al aankondigen dat de volgende organisaties aanwezig zullen zijn om u te laten inspireren: gemeente Soest, gemeente Borsele, gemeente Schagen en de belastingsamenwerking West-Brabant.

Opening: 'Verzilvering van innovatie; over tegenkrachten en urgentie' door Jan van Ginkel concerndirecteur/loco-provinciesecretaris van de provincie Zuid-Holland
Continue innovatie is de enige manier waarop gemeenten kunnen overleven en relevant blijven in de huidige transformatie van de samenleving. In welke mate wordt deze urgentie echt gevoeld? En hoe krachtig zijn de tegenkrachten? Jan van Ginkel heeft een duidelijke visie en gaat hier graag over in gesprek met u!

Workshops

Ook dit seminar zal bestaan uit een aantal interactieve presentaties en workshops.

 • WORKSHOP 1: 'Gemeente Nijmegen: Een wendbare afdeling Publiekszaken en initiatiefrijke medewerkers /of/ een wendbare afdeling met initiatiefrijke medewerkers' door Claartje Van Well, Afdelingshoofd Publiekszaken en Marco van Marle, Business Consultant bij Möbius
  De dienstverlening van de gemeente Nijmegen is in verandering. Dat vraagt om een flexibele en wendbare organisatie van de afdeling Publiekszaken. De belangrijkste opgave van de afdeling is om de medewerkers initiatief te laten nemen om de verandering te realiseren. In deze workshop wordt u meegenomen in de ontwikkeling die de afdeling maakt en de opgaven die ze daarbij tegenkwamen.
 • WORKSHOP 2: 'Naar de bron van LEAN - wat kunnen we leren van Japan?' door Niels van Gunst, business consultant bij Möbius
  De LEAN-filosofie vindt zijn bron in Japan. Daar is LEAN echter veel meer dan het optimaliseren van processen. Het is een way of life, waarin gastvrijheid, werkplezier en het dagelijks streven naar perfectie een grote rol spelen. Niels van Gunst reisde af naar dit fascinerende land en liet zich inspireren. Benieuwd naar wat Nederlandse gemeentes kunnen leren van de Japanse LEAN-denkwijze?
 • WORKSHOP 3: 'Maak cultuur tastbaar' door Gert Linthout, Continu Verbeterexpert bij Möbius
  Wat is cultuur en hoe meet je dit binnen je eigen organisatie? Ga naar huis met concrete handvatten om cultuur meetbaar te maken binnen je eigen organisatie. U zult met andere deelnemers in gesprek gaan en ervoor zorgen dat u gezamenlijk tot resultaat komt waarmee u de volgende dag zelf aan de slag kunt gaan.
 • WORKSHOP 4: 'Den Haag - Hoe verankert de gemeente Den Haag de online dienstverlening?' door Jacqueline de Zoete, channelmanager Denhaag.nl en Wessel-Jan Fijnvandraat, Directeur Möbius Nederland
  De gemeente Den Haag is al jaren voorloper in de digitale en online dienstverlening. Toch was het nodig om de doelstellingen en ambitie van de afdeling Den Haag.nl flink aan te scherpen. Door dit samen met de professionals van de afdeling te doen is een scherpe visie geformuleerd, die direct vertaald werd naar een aantal ontwikkelstrategieën.

Dagafsluiting: 'Verzilveren van verbetering' door Gert Linthout, Continu Verbeterexpert bij Möbius
Hoe komt het dat verzilvering vaak niet slaagt? Wat is er nodig om de ideale cultuur te creëren? Vind het antwoord op deze vragen tijdens de dagafsluiting. Hierin staat het Shingo framework centraal, dat een leidraad biedt om zo verbeteringen te verzilveren.

Voor wie?

Het seminar is het meest interessant voor medewerkers van lokale overheden die werken als leidinggevende, project/programmaleider of organisatieadviseur, of die werkzaam zijn binnen de directie of college. Het seminar is geheel kosteloos voor iedereen die bij de gemeente of (semi)overheidsorganisaties werkt.

Reeks seminars

Het seminar is onderdeel van een reeks seminars met als thema ‘vooruitlopen op vooruitgang’. Deze gaat in op de transitie die lokale overheden en gemeentes momenteel doormaken. Een kwalitatief onderzoek naar trends en ontwikkelingen – gebaseerd op interviews met 15 directeurs en gemeentesecretarissen – vormt de basis van de seminarreeks.

We kijken uit naar uw komst!

Event informatie

Bedrijf: Möbius

Datum: 05 oktober 2017

Inschrijven voor: 04 oktober 2017

Type event: Seminar

Doelgroep: Senior professionals van gemeenten

Locatie: Nader te bepalen