Herfstbijeenkomst 2016

Bedrijf
Datum
09 november 2016
Inschrijven voor
31 oktober 2016
Type event
Seminar
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

De positieve organisatie
Een organisatie waarin je kunt excelleren in je werk en verwachtingen kunt overtreffen. Waarin je met je vakmanschap een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de doelstellingen en het succes van je organisatie. Een organisatie met een positieve en stimulerende cultuur die zich richt op ontwikkeling, heldere individuele verantwoordelijkheden en constructieve feedback.

Is de Positieve Organisatie een utopie? Of kunnen we onze organisaties daadwerkelijk met de juiste aandacht en aanpak tot Positieve Organisaties verder laten opbloeien? Hoe complex is het bouwen aan een Positieve Organisatie in een maatschappij waarin beheersing, voorspelbaarheid en procesmatig werken steeds belangrijker worden?

Op woensdag 9 november van 13.00-17.30 uur organiseren wij onze jaarlijkse Herfstbijeenkomst. Drie inspirerende sprekers begeleiden ons in de zoektocht naar de Positieve Organisatie. Zij belichten het onderwerp vanuit de volgende invalshoeken:

  • Professor Jo van Engelen confronteert ons vanuit bedrijfskundig perspectief met een aantal ingesleten vooroordelen. Hij draagt alternatieve inzichten aan om ons werk effectiever en positiever te organiseren.
  • Professor Peter Vink deelt zijn inzichten in het creëren van een juiste omgeving voor Positieve Organisaties.
  • Hans Mantel vertelt èn laat horen, wat wij kunnen leren van de positieve cultuur en omgangsvormen die nodig zijn in de jazzmuziek om elke dag weer tot vernieuwing en topprestaties te komen.

Wij nodigen u graag uit voor een inspirerende dialoog met de gastsprekers en deelnemers en gezamenlijk tot inzichten te komen die ons helpen onze organisaties te laten opbloeien tot een Positieve Organisatie.  

Professor Jo van Engelen is bestuurder en hoogleraar. Hij diende in twee Raden van Bestuur en in twintig commissariaten. Hij was als boardroom consultant actief bij organisaties als TNT Post, Achmea, Essent, PGGM en het Ministerie van Defensie. Als hoogleraar is hij sinds 6 jaar verbonden aan de TU Delft op een leerstoel over duurzaamheid en sinds ruim 25 jaar aan de RU Groningen op een leerstoel business development. Met meer dan 100 wetenschappelijke publicaties, 50 professionele publicaties en 8 boeken waaronder zijn laatste boek “De verdieping: waarom bestuurders moeten leren fietsen”, probeert hij zowel het wetenschappelijke als het bestuurlijke publiek te inspireren.

Hoe bouw je een Positieve Organisatie als je ook “in control” moet zijn?
Positieve organisaties behoren stimulerend en inspirerend maar evenzeer volledig “in control” te zijn. Ondernemende managers/ executives en toezichthouders hebben hierbij vaak conflicterende overtuigingen en creëren daarmee onbedoeld een bestuurlijke impasse die de organisaties verhindert om de gewenste prestaties te leveren. Jo gaat in op de oorzaken van dit vraagstuk en laat zien dat er ook oplossingen voor bestaan. Hij verzorgt een korte inleiding in de organisatiekundige complexiteitstheorie en de rol die moderne informatietechnologie kan spelen bij het effectief oplossen van dit dilemma.

Peter Vink is professor Environmental Ergonomics en Head of the Design Engineering Department aan de Technische Universiteit Delft. Peter Vink heeft meer dan 200 publicaties over het effect van omgeving op de mens. Hij ontving hiervoor in 2009 de Hal Hendrick Award. Na zijn carrière als hoofd van de afdeling Interior design bij TNO is hij sinds 2013 full time professor op het terrein van interieur en comfort bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU-Delft.

De omgeving doet meer dan je denkt
Een ronde vergadertafel werkt positief en het toevoegen van planten verhoogt het aantal ideeën in een organisatie. Kortom het is waardevol om inzicht te hebben in de relatie van de werkomgeving op de prestaties van een afdeling of bedrijf.

Peter gaat daarnaast in op de vraag waarom aanpassingen in de werkomgeving ondanks goede intenties vaak een contraproductief effect op medewerkersprestaties blijken te hebben en waarom in sommige gevallen het juist heeft bijgedragen in het vertrouwen van de medewerkers in het bedrijf en de directie en management.

Hans Mantel
Jazzbassist en musicoloog Hans Mantel studeerde contrabas aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Theoretische Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Als sidemen speelde hij vanaf de vroege jaren tachtig met veel jazzgrootheden van de wereld; van Art Blakey en Wynton Marsalis tot George Benson en Chet Baker. Sinds 1993 produceert en presenteert hij jazzprogramma’s voor radio en televisie en was hij ruim tien jaar de presentator van het North Sea Jazz Festival op televisie. Hij geeft les aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam en is de auteur van Structured And Creative Listening For Musicians, dat begin volgend jaar verschijnt.

Wat kunnen organisaties en managers leren van de wereld van de Jazz muziek?
Hans Mantel legt de kern van de jazz muziek uit: wat kan ik als musicus binnen een samenwerkingsverband doen om de ander of de hele groep nog beter te laten presteren.

Hij verklaart wat er voor nodig is om deze positieve motivatie in de praktijk te laten werken; het belang van empathie, de onderlinge afhankelijkheid om betekenisvolle prestaties neer te zetten en het belang van ego’s en het vermogen deze op beslissende momenten weer aan de kant te schuiven.

Hij legt uit hoe je deze waardevolle inzichten ook in organisaties toe kan passen. Niet in de laatste plaats omdat de muziek business ook gewoon business is met coördinatieproblemen en agendavraagstukken.

Programma
13.00 – 13.30 | Ontvangst en inloop
13.30 – 17.30 | Inhoudelijk programma
17.30 – 18.30 | Afsluitende borrel

Onze relaties ontvangen van een van onze medewerkers een persoonlijke uitnodiging voor deze dag.

Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar wilt u ook komen, stuur ons dan een e-mail.

Event informatie

Bedrijf: SeederDeBoer

Datum: 09 november 2016

Inschrijven voor: 31 oktober 2016

Type event: Seminar

Doelgroep: Professionals