Risico's en kansen rond flex-arbeid

Bedrijf
BDO
Datum
18 juni 2015
Inschrijven voor
17 juni 2015
Type event
Seminar
Doelgroep
Geïnteresseerden
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is het in- en uitlenen van personeel niet alleen weer actueel maar ook nóg risicovoller geworden. De wet gaat in op 1 juli 2015.

Daarnaast gaat de Verklaring arbeidsrelaties (VAR) op 1 januari 2016 helaas verdwijnen en zal de zekerheid voor opdrachtgevers - dat zij geen inhoudingen en afdrachten hoeven te verrichten als ze met zzp-ers werken - fors verminderen.

Wie op basis van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst opdrachten afsluit kan voorkomen dat hij geconfronteerd wordt met naheffingen van de Belastingdienst. Dat kan een overeenkomst op sectorniveau zijn, maar ook uw op maat gemaakte eigen overeenkomst. Maar dat vergt wel maatwerk en zorgvuldigheid bij de uitvoering van de overeenkomst.

Kortom: de regels rond het werken met flex-krachten zijn flink aan het veranderen. Wij zetten de nieuwe en geldende regels nog eens uitgebreid voor u op een rij. 

Inhoud programma
Op 18 juni 2015 organiseert de BDO Adviesgroep Loon- & Premieheffing een seminar over het in- en uitlenen van personeel en het uitbesteden van werk. Met aandacht voor de vele risico’s, maar zeker ook de (subsidie)mogelijkheden en de mogelijkheden de risico’s te vermijden of te beperken. Een greep uit de onderwerpen als gevolg van de WAS:

 • Werkgevers moeten ook echt het volledige minimumloon uitbetalen;
 • Een deel van het minimumloon als kostenvergoeding uitbetalen of inhoudingen op het loon doen (voor bijvoorbeeld huisvesting) is niet meer toegestaan;
 • De loonstrook moet meer gespecificeerd worden; bedragen aan kostenvergoedingen en vakantietoeslag en inhoudingen op het loon moeten afzonderlijk worden vermeld en gespecificeerd;
 • De ketenaansprakelijkheid wordt uitgebreid; niet alleen de werkgever maar alle opdrachtgevers in de keten kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de juiste betaling van het CAO-loon of het afgesproken loon;
 • Aansprakelijkheid kan worden voorkomen als werkgever zich kan beroepen op niet-verwijtbaarheid. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Uiteraard besteden we ook veel aandacht aan het inhuren van zzp-ers en de mogelijkheid vooraf zekerheid te krijgen. De hoofdlijnen van de nieuwe regelgeving worden besproken:

 • Vrijwaring van inhoudingsplicht bij gebruik en uitvoeren conform modelovereenkomst;
 • De nieuwe systematiek geeft geen zekerheid of wel of geen sprake is van ondernemerschap;
 • De goedkeuring zal worden afgegeven voor een periode van vermoedelijk 5 jaar, met een voorbehoud voor wijzigingen in de wet- en regelgeving;
 • De Belastingdienst zal een aantal voorbeeldovereenkomsten publiceren, zowel sectorspecifiek als algemeen;
 • Beoordeling van een overeenkomst zal ca. 6 weken in beslag nemen;
 • Bedoeling van de staatssecretaris is dat zoveel mogelijk gebruik kan worden gemaakt van al beoordeelde overeenkomsten;
 • Medio oktober 2015 wil de Belastingdienst ca. 40 voorbeeldovereenkomsten hebben gepubliceerd, zowel sectorspecifieke als algemene overeenkomsten.

Naast de hoofdlijnen gaan we ook verder op de materie in. Hoe stelt u zo’n overeenkomst op en welke aandachtspunten zijn er? Hoe krijgt u uw overeenkomst goedgekeurd? U hoort er alles over en leest het nog eens na in onze uitgebreide documentatieset; met achtergrondinformatie, stappenplannen, checklists en veel meer.

En verder behandelen we de vragen:

 • Hoe beperkt u of voorkomt u het risico van aansprakelijkstelling voor loonbelasting- en premieschulden van uitleners en (onder)aannemers?
 • Welke verplichtingen hebben uitleners en inleners van personeel op grond van de Wet allocatie arbeid door intermediairs (WAADI)?
 • Waar moet u rekening mee houden op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV)?
 • Hoe kunnen uitleners optimaal belonen binnen de nieuwe regels en hoe moet hun loonadministratie worden ingericht?

Voor wie?
Voor iedereen die te maken heeft met inleen/uitleen, werk uitbesteedt of werk uitvoert voor een ander.

Locatie en tijden
Het seminar ‘Risico’s en kansen rond flex-arbeid’ vindt plaats bij Hotel Van der Valk Den Haag/Nootdorp. 

De dag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Voor een uitstekende lunch wordt uiteraard gezorgd. 

Aanmelden
Schrijft u zich in vóór 1 juni 2015, dan geldt een verlaagde toegangsprijs van € 275 (normale prijs € 375). Elke tweede en volgende deelnemer betaalt € 195. Ook als u geen relatie van BDO bent, bent u van harte welkom op ons seminar. Inschrijven kan online via het inschrijfformulier. 

Event informatie

Bedrijf: BDO

Datum: 18 juni 2015

Inschrijven voor: 17 juni 2015

Type event: Seminar

Doelgroep: Geïnteresseerden