Masterclass Familie, Talent & Bedrijf

Bedrijf
Datum
24 juni 2013
Inschrijven voor
23 juni 2013
Type event
Workshop
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Masterclass Familie, Talent & Bedrijf - 24 t/m 28 juni
Van 24 juni tot 28 juni 2013 wordt op Nyenrode Business Universiteit de eerste Masterclass Familie, Talent & Bedrijf gehouden. Het programma is specifiek voor jonge mensen (tussen 18 en 26 jaar) uit familiebedrijven en zal op het Landgoed Nyenrode in Breukelen plaats vinden.

Als zoon of dochter van een familie met een familiebedrijf kom je op jonge leeftijd voor veel belangrijke vragen en soms ook twijfels te staan. Of het bedrijf nu misschien nog heel ver weg is in jouw persoonlijke leven of al een prominente plaats inneemt, het familiebedrijf zie je niet makkelijk over het hoofd. Vaak wordt er gedacht over een mogelijke rol als werknemer of zelfs als uiteindelijk directeur in het familiebedrijf, maar ook de rol van toekomstig eigenaar is een verantwoordelijke rol  die voorbereid kan en moet worden. Soms is  het eigendom van het bedrijf een onderdeel van de erfenis en vroeg of laat zal het eigendom worden overgeleverd van de ene generatie naar de volgende.

Veel ondernemerskinderen zullen uiteindelijk voor vele keuzes en vragen komen te staan, zoals:

  • Wat voor actieve rol is er voor mij in het familiebedrijf weggelegd en welke rol wil ik zelf spelen?
  • Wil en mag ik eigenaar zijn van het familiebedrijf en wat komt hier allemaal bij kijken?
  • Kan en wil ik samenwerken met andere familieleden (broers, zussen, neven en nichten) uit mijn generatie? 
  • Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn generatie het ondernemerschap in het familiebedrijf laat voortleven?

Een weloverwogen antwoord op deze en vele andere vragen is van groot belang. Hierbij spelen zowel rationele overwegingen als emotionele processen een rol. Het is dan ook essentieel om een goede kennis van de dynamiek van het familiebedrijf te krijgen. Uiteindelijk zal dat helpen bij het individuele welzijn van betrokken, maar ook bij de continuïteit van het familiebedrijf en de harmonie in de familie.

De Masterclass Familie, Talent & Bedrijf is ontwikkeld om de nieuwe generatie van het Nederlandse familiebedrijf kennis te laten maken met alle facetten van het familiebedrijf in een wetenschappelijke leeromgeving waarin het aangeboden lesmateriaal en leservaringen inspirerend zijn en gericht op de praktijk. Na een intakegesprek, waarin de persoonlijke kernvraag wordt geformuleerd, wordt er onder leiding van Baker Tilly Berk hoogleraar Roberto Flören gewerkt in een specifiek leerprogramma. 

De levensloop van ‘familie en bedrijf’ en de persoonlijke leiderschap ontwikkeling van de student staan centraal in dit programma. Gedurende een intensieve week op de universiteitscampus van Nyenrode wordt geleerd, geïnspireerd, gemotiveerd, gediscussieerd en geëvalueerd met een scala aan uitdagende hoogleraren van Nyenrode. Ook zijn er bedrijfsbezoeken, sociale activiteiten en veel ruimte voor onderlinge discussie met andere potentiële opvolgers in familiebedrijven.

Samen met een persoonlijke mentor gaan kleine groepen van maximaal vijf studenten deze week werken aan de persoonlijke doelstellingen en zowel het belang als de aard van het familiebedrijf en het uitdiepen daarvan. De laatste dag is ingericht voor de presentaties waarbij de familieleden van de studenten zullen worden uitgenodigd.

Een paar feiten over Nederlandse familiebedrijven:

  •     Nederland kent ruim 260.000 familiebedrijven (69 % van alle bedrijven)
  •     49 % van de werkgelegenheid
  •     53 % van het BNP
  •     Stabiele factor in de economie
  •     Groeiende waardering voor familiebedrijven
  •     70 % van de potentiële opvolgers twijfelt over een actieve rol in het familiebedrijf

Interesse?
Voor meer informatie over de masterclass Familie, Talent & Bedrijf kijkt u op de website van Nyenrode.

Event informatie

Bedrijf: Baker Tilly Berk

Datum: 24 juni 2013

Inschrijven voor: 23 juni 2013

Type event: Workshop

Doelgroep: Professionals