YSE: Strategische Allianties in Video Game Industrie

09 november 2010 YSE

 

Onder imprint van LAP Academic Publishing is het boek ‘Strategic Alliances in The Dutch Video Game Industry’ verschenen van Niek Karsmakers. Het boek brengt met behulp van kwantitatieve enquêtes en diepte-interviews de samenwerkingsverbanden in de Nederlandse video game industrie in beeld.

Niek Karsmakers, consultant binnen het YSE Program van Kirkman Company: ‘Omdat samenwerken essentieel is, is het belangrijk om te investeren in vaardigheden die de samenwerking tot een succes maken. De aandacht moet daarbij uitgaan naar zowel de harde (strategie, inrichting en besturing) als de zachte aspecten (cultuur, omgang en individuen) van samenwerking. Op deze punten valt nog veel winst te halen in de gamingsector.’ 

De gamingindustrie
De gamingindustrie is wereldwijd groter dan de filmindustrie en vormt ook in Nederland met ongeveer 150 bedrijven een snel groeiende sector. De gamingbedrijven hebben veelal jonge medewerkers in dienst en richten zich sterk op hun kerncompetenties. Aanvullende kennis halen ze in huis door kortstondige, flexibele allianties aan te gaan met andere partijen. Daarnaast werken gamingbedrijven vaak samen met bedrijven buiten hun industrie, zoals telecombedrijven, advieskantoren, technologiebedrijven of bedrijven uit de muziekindustrie. Deze samenwerking richt zich vooral op kleine aspecten en is flexibel ingericht.

Binnen de turbulente gamingmarkt met veeleisende klanten en consumenten is snel handelen cruciaal. Er is nauwelijks tijd om lange checklists af te werken om de juiste partner te kiezen. Samenwerking komt daarom vaak via sociale netwerken tot stand. 

Ook komt samenwerking steeds vaker tot stand door nieuwe bedrijven, ‘network orchestrator’, die fungeren als gameproducers en verschillende partijen met elkaar verbindt. Met de toename van samenwerking en netwerkvorming in het algemeen ontwikkelt deze trend zich ook verder binnen andere sectoren.

Over de uitgever
LAP publiceert wereldwijd academisch onderzoek en is één van de leidende uitgevers van acadamisch onderzoek. LAP is gespecialiseerd in het publiceren van scripties, proefschriften en onderzoeksprojecten.

Over YSE
Jong, ambitieus en voortdurend bezig zichzelf te ontwikkelen, dat zijn de trainees van het YSE Program. Het Young Sourcing Executives (YSE) Program is een initiatief van Kirkman Company, dat inmiddels drie jaar bestaat. Trainees ontwikkelen zich binnen twee jaar, door middel van drie à vier opdrachten bij klantorganisaties, tot manager, consultant of expert op een inhoudelijk vakgebied. Voor meer informatie zie: www.yseprogram.com.

Over Kirkman Company
Kirkman Company  is een snelgroeiende, onafhankelijke management adviesorganisatie gespecialiseerd in Make, Buy or Ally: organisaties helpen de juiste balans te vinden tussen welke activiteiten zelf te doen, uit te besteden of te organiseren in andere samenwerkingsverbanden. Vanuit Baarn werken 65 medewerkers aan de verdere ontwikkeling van Strategic Sourcing, waarbij een positieve balans tussen people, planet en profit centraal staat.

Nieuws