Vrije Universiteit docenten winnen Altran innovatieprijs

17 juni 2004 Consultancy.nl

HiSparc, een project waaraan de Vrije Universiteit een belangrijke bijdrage heeft geleverd, heeft de jaarlijkse prijs ter waarde van €1 miljoen voor innovatie van de Altran Stichting in Parijs gewonnen. HiSparc (High School Project on Astrophysics Research with Cosmics) krijgt de prijs van onderzoekers en journalisten vanwege initiatieven rond het thema Ontdekken, begrijpen en plezier beleven aan wetenschap. Er waren meer dan 160 projecten genomineerd.

HiSparc is een samenwerking tussen middelbare scholen en een aantal academische instellingen, waaronder de VU. Scholieren, docenten en onderzoekers proberen samen de aard en eigenschappen van kosmische straling te ontraadselen door een netwerk van stralingsdetectoren op schooldaken te bouwen. In en rond Amsterdam zijn acht scholen bij het project betrokken. Vanuit de Vrije Universiteit begeleiden prof. dr. Jan-Willem van Holten, drs. Frans van Liempt en dr. Henk-Jan Bulten van de afdeling Natuurkunde (Faculteit der Exacte Wetenschappen) het project, in nauwe samenwerking met collega´s van het Nikhef. Voor sommige scholen heeft de VU de detector gefinancierd; andere scholen hebben hem zelf bekostigd.

Juryoordeel
De onafhankelijke jury van Europese onderzoekers en wetenschapsjournalisten riep HiSPARC uit tot winnaar van de Altran-prijs 2004 doordat het initiatief helpt om de brug tussen onderwijs en onderzoek te overbruggen. Leerlingen stappen over de drempel van universiteiten en onderzoekcentra in de rol van medewerker, in plaats van bezoeker, en krijgen zo een nieuwe kijk op wetenschap. Ze leveren een wezenlijke bijdrage aan het project en ontvangen daarvoor erkenning in de vorm van een diploma.

Over de Altran prijs voor innovatie
De Altran-prijs bestaat uit een jaar lang technische, organisatorische en strategische ondersteuning ter waarde van €1 miljoen, betekent een belangrijke versterking van de organisatie en biedt het vooruitzicht op een goede infrastructuur. Daarmee bewijst de Altran stichting zowel de wetenschap als het onderwijs een grote dienst.

Nieuws

Meer nieuws over