TU Eindhoven student wint Altran Kivi Niria prijs 2010

17 juli 2010 Consultancy.nl

Mohammad Al Fiad, van de TU Eindhoven, heeft de Altran-Kivi Niria Telecommunicatieprijs voor het beste promotieonderzoek in 2010 gewonnen. Elke Universiteit in Nederland draagt zijn beste promovendus voor, die vervolgens in een onderlinge competitie strijdt voor de eerste plaats. Altran is verbonden als sponsor van de award en stelt een geldprijs van €2,500 ter beschikking aan de winnaar.

Darko Stavrov, Business Manager Telecom bij Altran, maakt ook onderdeel uit van de jury.

De researchinspanning in Nederland op het terrein van telecommunicatie is de laatste jaren aanzienlijk afgenomen bij traditionele leveranciers van telecomapparatuur. In kleinere bedrijven en op de drie technische universiteiten vindt echter nog steeds baanbrekend onderzoek plaats. Kivi Niria heeft daarom 11 jaar geleden besloten een prijs in te stellen voor het beste promotieonderzoek in Nederland.

Spannende strijd
In een spannende eindstrijd tussen Siyu Tang van de TU Delft en Tiago Fioreze van de Universiteit Twente wist Mohammad Al Fiad de Jury het best te overtuigen. Het was wel eennek-aan-nek finish. Zoals juryvoorzitter Frans Heitkamp meldde: "Elk van de kandidaten kwam op ministens één van de vijf jurycriteria op de eerste plaats."

Tiago Fioreze heeft onderzoek gedaan naar IP over glasvezel en de toepassing van zelfmanagement netwerken. Sigy Tang deed onderzoek naar de verkeerseffecten van communicatie in sociale netwerken. Ze keek naast de technische aspecten ook naar economische effecten van de toename van dit type verkeer.

Internationaal getest
Het werk van Mohammad Al Fiad, past op een innovatieve wijze bewezen modulatietechnieken uit de draadloze communicatie toe op glasvezeltransmissie. Hierdoor kan de capaciteit per kanaal op een glasvezel worden verhoogd naar 100 Gbit/s en zelfs tot meer dan 200 Gbit/s. Zijn vinding is internationaal getest, en hij heeft met zijn werk op internationale conferenties prijzen gewonnen. Met name op het terrein van de impact van het werk van Mohammad wist hij extra punten te scoren waardoor hij nipt eerste werd.

Nieuws