Brown Paper: interview met Ed Monchen van Aon
The Brown Paper Company (BPC) heeft in de afgelopen jaren verschillende interviews gehouden met opdrachtgevers om terug te blikken op projecten en behaalde resultaten. De interviews zijn namens BPC gehouden door Paul Nouwen (voormalig directeur van de ANWB), Antony Burgmans (voormalig CEO van Unilever), Peter Elverding (voormalig CEO van DSM) en Aad Veenman (voormalig President-directeur van de NS). Alle interviews zijn te vinden op Consultancy.nl - vandaag het interview tussen Paul Nouwen en Ed Monchen van Aon.
Waarom vind jij de gebalanceerde bottom up aanpak in combinatie met een top down aanpak van The Brown Paper Company zo belangrijk?
Ed Monchen: “Alleen top down de koers uitzetten en nieuwe werkmethodes opleggen werkt niet. Dan ontbreekt het draagvlak bij je medewerkers. Als mensen zelf bedenken hoe het beter kan, dan heb je al de helft van de implementatie gerealiseerd. Wij hebben met een aantal landen teams gevormd om de huidige processen en knelpunten in kaart te brengen. Dit waren hele leerzame exercities. Vervolgens is het belangrijk het top down sterk uit te dragen en ook af te dwingen. Zo bleek bij ons de management informatie niet meteen te kloppen met de werkelijke gang in de projecten. Ruim de tijd nemen om door alle projecten heen te lopen en de vinger op de zere plek te leggen is dan heel nuttig! Alleen dan leer je van je fouten en voorkom je dit de volgende keer!”
Bij de aanpak van The Brown Paper Company is bewustwording bij de medewerkers op alle organisatielagen een zeer belangrijk aspect. Met “bewust zijn” bedoelen we het hebben van ambitie binnen de organisatie op welk niveau dan ook en het niet naar je werk gaan en jezelf thuislaten. Wat zie jij hiervan terug?
Ed Monchen: “Onze mensen waren gewend projecten op een heel eigen soms persoonlijke wijze te doen. Dit leidde tot inconsistentie maar ook suboptimalisatie tussen verschillende schakels in het proces. Onze medewerkers zien nu beter hoe ze acteren in het geheel en waarom het belangrijk is om bijvoorbeeld eerst de behoefte van een klant goed vast te leggen, voordat je een oplossing gaat ontwikkelen. Je moet hierbij soms wel door de nodige weerstand bij mensen om hun gebruikelijke manier van werken te veranderen. Als ze uiteindelijk gaan inzien dat de nieuwe manier van werken voor zowel henzelf als voor de klant en hun collega‟s beter werkt, dan zie je een sprong in enthousiasme ontstaan! Wij belonen elke maand de medewerker die zich het meest heeft ingezet met een trofee en een fles champagne. Door onze nieuwe manier van werken wordt de lijst met kandidaten voor „employee of the month‟ steeds langer...”
Bij veranderingsprojecten zal ook de manager veranderen door de nieuwe inzichten. Kan je vertellen wat er met jou is gebeurd gedurende (met betrekking tot) dit project?
Ed Monchen: ” Ik ben zelf meer een innovatieve denker die de grote lijnen uitzet. Daarnaast ben ik meer gefocust op sales en marketing dan op de implementatie van onze projecten. Door dit project ben ik enthousiast geraakt voor de implementatie van onze projecten. Ook zie je duidelijk hoe sales en implementatie beter op elkaar afgestemd kunnen worden, zodat de klanten uiteindelijk krijgen wat ze bij de verkoop zijn gaan verwachtten.”
Wat zijn de typische kenmerken / karakteristieken van de adviseurs van The Brown Paper Company die je gedurende het project zijn opgevallen?
Ed Monchen: ” De adviseurs van The Brown Paper Company zijn heel praktisch en gaan duidelijk voor een concreet resultaat. Neem nou die grote “Brown Papers” op de muur met al je documenten erop, dat werkt heel inzichtelijk. Ze zijn vriendelijk in de omgang maar wel volhardend in het doorvragen in geval dit nodig is. Wij hebben wel honderd knelpunten geïdentificeerd na soms lange intensieve sessies. Ik vond het knap dat ze daarbij de volle tijd de aandacht van de mensen erbij konden houden. Je merkt duidelijk dat ze veel ervaring hebben met dit soort veranderingstrajecten. Ons project behelst een internationale regio (EMEA) en daarbij krijg je ook met cultuur verschillen te maken. In onze project werken Duitsers, Fransen, Italianen, Spanjaarden, Nederlanders, Zweden, Noren, Belgen, Aziaten en Engelsen! Ik vond dat de consultants hier heel goed mee omsprongen. Het is geen sinecure om in dit internationale speelveld te opereren.”
Welke tastbare resultaten levert het project op?
Ed Monchen: “ Het doel van ons project is drieledig
• Verbeteren van de kwaliteit van de opgeleverde projecten
• Het afronden van een project binnen budget
• Het op tijd afleveren van een project
Wij hebben het afgelopen jaar goede voortgang geboekt hierbij. Wij houden deze stuurgetallen nauwgezet bij gedurende elk project. Zo kunnen we proactief bijsturen als een project uit de rails dreigt te lopen. Onze klantentevredenheid is gestegen van een 6,5 naar een 7,6 en deze trend zal zich nog verder voorzetten.”
Heb je andere zaken waarover je iets wil zeggen?
Ed Monchen: " Wij hebben samen met The Brown Paper Company tijdens het project een aantal keren een nieuwsbrief gemaakt. Dit werkt heel goed om alle stakeholders te informeren. Communicatie is een zeer belangrijk onderdeel.”