Telengy: 20% gemeenten nog niet klaar voor Wabo

04 oktober 2010 BinnenlandsBestuur

Eén op de vijf gemeenten is nog niet klaar voor de Wabo. Bij 17 procent schiet de kennis van de ambtenaren tekort. Dit blijkt volgens adviesbureau Telengy uit onderzoek onder 79 gemeenten.

Omgevingsvergunning

De Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) is vrijdag 1 oktober 2010 van kracht geworden. Bouw-, sloop-, kap-, milieu- en diverse andere vergunningen zijn daarbij opgegaan in de nieuwe omgevingsvergunning. Volgens Telengy was 20 procent van de ondervraagde gemeenten afgelopen vrijdag niet in staat om de Wabo ‘volledig’ in te voeren.

Handhaving

Het adviesbureau - dat zich vooral richt op public sector diensten - noemt het ‘opvallend’ dat gemeenten vooral hebben geïnvesteerd in het vergunningdeel van de Wabo: ‘Vier op de tien gemeenten hebben geen integraal handhavingprogramma opgesteld.’

Geen nieuwe wet

Veel gemeenten hopen via de Wabo werkprocessen te vereenvoudigen en doorlooptijden te bekorten. De meeste respondenten geven aan dat hiervoor echter geen nieuwe wet nodig was geweest.

Tijd en geld

Eén op de drie gemeenten heeft blijkens het onderzoek meer dan 100.000 euro moeten investeren in ICT om de nieuwe wet te kunnen uitvoeren. Een op de zes kan niet aangeven hoeveel tijd en geld de invoering van de Wabo heeft gekost.

Dienstverlening

Volgens Telengy hebben de meeste gemeenten veel energie gestoken in de de Wabo. Hierbij stond het verbeteren van dienstverlening meestal centraal.

Nieuws

Meer nieuws over