Squarewise: Klimaatneutrale gebouwen in 2030

15 november 2011 Consultancy.nl

Een artikel van Leonie van der Steen, Senior Consultant bij Squarewise

Op 1 november werd een diner pensant georganiseerd door Urgenda en Vernieuwing Bouw om toonaangevende spelers uit de bouw te vragen of zij geloven dat een energieneutrale gebouwde omgeving in 2030 haalbaar is. Een delegatie directeuren uit de bouwsector antwoorde hierop “Het gaat zeker lukken, want als we het niet doen, hebben we over 5 jaar geen business meer”.

De vraag blijft; hoe gaan we dat doen? De oplossing bestaat uit twee stappen: zorg dat de business case sluitend is en creëer vraag. Stap 1 kan allereerst door het zoeken naar extra inkomstenstromen, door het huis energieopwekkend te maken of reclame-inkomsten te genereren. Daarnaast door efficiënter te produceren, wat naadloos samenhangt met de tweede stap; schaalgrootte creëert kostenreductie. Door gebiedsgericht vraag te bundelen, is bouwen niet meer maatwerk, maar een industrieel proces. Vergelijk de aanpak met die van de uitrol van glasvezel; er wordt pas gestart bij een minimale schaalgrootte. Als de achterblijvers ervaren wat de voordelen zijn, zullen ook zij aanhaken. Voor particulieren geldt; maak het een commodity en maak het sexy. Binnen een paar jaar heeft iedereen een flatscreen en een iPhone, geen auto wordt meer verkocht zonder airbag. Ook duurzame woningen moeten vanzelfsprekend worden. Niet een manifest, maar een campagne is nodig om de omwenteling te realiseren.

De grootste omwenteling zit in de visie van de bouwsector op zichzelf; word een dienstensector en deel kennis. Dat laatste zorgt dat alle goede initiatieven die lopen, doorzetten en krachten bundelen. Alleen zo realiseren we de benodigde versnelling en impact. Daarnaast moeten we onszelf overtuigen dat het bezit van woningen passé is. Naar Amerikaans voorbeeld moeten we wonen als dienst gaan zien. We leveren geen gas, maar comfort. Bedrijven investeren risicodragend in de realisatie en bewoners betalen voor de afname van wooncomfort.

Dit klinkt eenvoudig, maar is het niet. Jan Rotmans, voorzitter van de avond, waarschuwde voor de kracht van het regime om zichzelf in stand te houden; partijen als energiebedrijven en technische afdelingen van corporaties zullen uit zelfbehoud de transitie willen tegenhouden. Houd rekening met belangen en drijfveren en dan hebben we in 2030 een energieneutrale gebouwde omgeving.

Nieuws