Hackett: werkkapitaal van grote bedrijven verslechtert

14 februari 2012 Consultancy.nl

Cash on Hand van de grootste wereldwijde bedrijven stijgt. Alleen al de 1,000 grootste bedrijven in de Verenigde Staten hebben meer dan $850 miljard Cash on Hand. Kleinere firma’s in de markt hebben daarentegen een enorme vraag naar kapitaal, omdat ze moeilijk geld kunnen lenen van financiële instituties. Maar ondanks de verbetering van Cash on Hand is de algemene werkkapitaalpositie van de grootste bedrijven tegelijkertijd verslechterd. Dat blijkt uit onderzoek van REL Consulting, dochter-bedrijf van wereldwijd strategie- en managementadviesbureau The Hackett Group.

Het onderzoek is uitgevoerd onder de 1,000 grootste bedrijven in de Verenigde Staten.

Cash in Hand neemt toe omdat omzet stijgt
REL’s onderzoek laat zien dat de omzetten in het afgelopen jaar zijn gestegen, evenals de Cash on Hand. Bedrijven beschikken nu over 11% meer geld dan in dezelfde kwartaal van vorig jaar. De totale schuld nam ook met 7% toe gedurende deze periode, wat aangeeft dat bedrijven voordeel proberen te behalen van de mogelijkheid goedkoop geld te lenen om hun Cash in Hand te vergroten. Uit REL’s onderzoek blijkt ook dat bedrijven de hoeveelheid geld die zij beschikken gebruiken om bijvoorbeeld divenden te betalen, kapitaaluitgaven te doen en buy-backs door te voeren.

Werkkapitaal verslechtert

Tegelijkertijd concluderen de Hackett Group adviseurs dat de werkkapitaalprestaties van de 1,000 grootste publieke bedrijven enigszins daalde. Deze organisaties hebben nu bijna $800 miljard onnodig vastgelegd in vorderingen, schulden en inventory, als gevolg van subgeoptimaliseerd werkkapitaal-management. Hoewel de prestaties van accounts receivables licht verbeterden, houden bedrijven bijna 2.5% meer in hun Inventory.

“Geld hamsteren blijft de trend. Maar hoge kapitaalbalansen duiden niet noodzakelijkerwijs op sterke prestaties”, zegt REL Associate Principal Dan Ginsberg. “De werkkapitaalcijfers laten duidelijk zien dat bedrijven hun werkkapitaal hebben kunnen herstructureren, als antwoord op economische uitdagingen, maar ze hebben hun focus snel verloren nadat de omzet opnieuw ging groeien. De verbeteringen die ze hebben gemaakt waren onvoldoende duurzaam. De top 1,000 bedrijven concentreren zich niet meer voldoende op het efficiënt besturen van hun firma. Accounts receivables zijn opgeblazen en bedrijven beschikken over een grotere inventory dan nodig.”

Nieuws