Rebel wint internationale PPP prijs voor aanbesteding

11 maart 2007 Rebel

De aanbesteding van een stuk snelweg nabij vliegveld Zaventem (Brussel) waarbij het Nederlandse adviesbureau Rebel betrokken was, is door het gezaghebbende vakblad Project Finance uitgeroepen tot ‘European Transport (hub) and PPP Deal of the Year 2007.’ Als voornaamste reden noemde de jury de innovatieve structuur van de aanbesteding, die met succes werd uitgevoerd. De aanbesteding was gesplitst in enerzijds de financiering en anderzijds ontwerp/bouw/onderhoud (DBM). Dit was nog volgens het adviesbureau nog nooit eerder gedaan.

In de aanbesteding werden de biedende banken enkele basiswerkzaamheden uit handen genomen. Rebel Group organiseerde de technische due diligence en stelde zowel het financieel model als de financieringsovereenkomsten voor de bieders op. Zo werden biedingskosten verlaagd en konden bieders zich concentreren op innovatieve financieringsoplossingen.

“De lage biedingskosten maakten het eenvoudig om deel te nemen. Dat verhoogde de marktspanning, waardoor de klant uiteindelijk meer waar voor zijn geld heeft gekregen. Ook zijn de lage biedingskosten in dit project een mooi bewijs dat Publiek-Private Samenwerkingsprojecten (PPS) met lage transactiekosten mogelijk zijn”, licht Jeroen in ’t Veld, directeur bij Rebel, toe. De opdrachtgever van Rebel, participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), is zo tevreden over het resultaat dat het model al is toepast bij het ontwerp van een volgende aanbesteding.

Volgens In ’t Veld geniet het innovatieve concept van een splitsing van Financiering en DBM ook veel belangstelling in andere landen waar Rebel actief is, zoals Duitsland. “Het geeft overheden de kans om ook kleinere aannemers te laten meebieden. Zij hebben dikwijls niet de financiële kennis in huis die nodig is.”

Over Rebel Group

Rebel is een van de grootste specialisten op het gebied van infrastructuur en PPS financiering (Publiek-Private Samenwerking) in de Benelux. Het adviesbureau adviseert overheden en private ondernemingen bij het opzetten en financieren van publiek-private projecten. Het bedrijf begeleidt het gehele traject van haalbaarheidsstudies tot aan de ‘financial close’ van aanbestedingen. Rebel telt 85 werknemers in Nederland, België en Duitsland.

Nieuws