Rebel adviseert Thailand op het gebied van PPS

01 december 2011 Consultancy.nl

Thailand gaat tolwegen introduceren tussen de grote steden in het land. De Thaise regering heeft het Nederlandse adviesbureau Rebel ingehuurd om te adviseren over het opzetten van de benodigde Publiek Private Samenwerking (PPS) contracten en het uitstippelen van een PPS strategie. Rebel is sinds augustus 2011 betrokken bij het project.

Rebel heeft in de afgelopen jaren verschillende PPS opdrachten uitgevoerd voor klanten in Azië. Het adviesbureau uit Rotterdam werkte eerder voor de Asian Development Bank en de Thaise overheid.

Het nieuwe Thaise kabinet heeft meer dan €10 miljard vrijgemaakt om te investeren in het wegennet, voornamelijk om ontbrekende snelwegen tussen de grote steden te bouwen. De Thaise uitvoeringsinstantie, de Department of Highways, gaat samen met Rebel de keuze tussen drie wegen (100 km+) faciliteren, waarvan er één als eerste in een 'PPS-tolconcessie' op de markt gebracht zal worden. In de volgende fase gaat Rebel de PPS structureren en klaarmaken voor de markt.

Grote uitdaging in Thailand is dat de kennis van PPS vooral zit bij private instanties die de projecten beheren en exploiteren. "Het is en-en-en, over een periode van zo'n tien jaar. Het openbaar vervoer zal de regering vooral zelf bekostigen, maar voor de snelwegen wordt vooral gekeken naar private investeerders", licht de projectmanager van Rebel toe.

Nieuws