Atos Consulting: Beverwijk presteert bedroevend slecht

16 juni 2011 Consultancy.nl

Uit een rapport van adviesbureau Atos Consulting blijkt dat het ambtenarenapparaat van Beverwijk bijzonder slecht presteert. Vooral het management functioneert zeer ondermaats.

Volgens de consultants van Atos Consulting heeft Beverwijk de slechtste score behaald van alle gemeenten die het adviesbureau ooit heeft doorgelicht. De onderzochte gemeenten worden door Atos beoordeeld met cijfers op een schaal van 1 (beste) tot en met 4 (slechtst). Beverwijk scoort op alle punten een 3 of een 4, iets dat volgens Atos Consulting nog niet eerder is voorgekomen.

Verder is de gemeenteorganisatie onvoldoende ontwikkeld. Dit komt doordat bestuur en ambtenaren elkaar “in een beklemmende greep houden”. Hierdoor kan de gemeente niet goed functioneren en is er te weinig tijd voor verdere ontwikkeling. Opvallend is dat er in de gemeente Beverwijk 8% meer ambtenaren werken dan in gemeenten van vergelijkbare grootte.

Politiek: geschokt door analyse
Het rapport heeft de lokale politici niet onberoerd gelaten. “Het is dus bagger”, aldus Cees Bodewes, fractieleider van de PvdA. Volgens CDA-fractieleider Vincent Kellenaar moet de gemeentesecretaris meer doen om de organisatie op orde te krijgen. De onderzoeksresultaten van het adviesbureau zijn ondertussen door de gemeenteraad besproken.

Nieuws