PwC: Winstgevendheid foodleveranciers daalt 25%

21 oktober 2011 Consultancy.nl

De winstmarge van merkartikelfabrikanten in food heeft in de afgelopen jaren een flinke klap opgelopen. Tegelijkertijd zagen Private Label producenten precies de omgekeerde ontwikkeling. Dat blijkt uit een onderzoek van EFMI Business School en PwC naar de financiële performance van 68 grote foodleveranciers in de periode 2002-2009.

Omzetgroei merkartikelfabrikanten blijft achter bij andere foodleveranciers
De Nederlandse foodleveranciers hebben turbulente jaren achter de rug met onder andere de prijzenoorlog tussen supermarkten (2003-2005), stijgende grondstofprijzen (sinds 2004) de economische recessie (2008-2009) en de steeds verdergaande consolidatie in de retailsector. Deze ontwikkelingen hebben invloed op de financiële performance van leveranciers in de sector.

In de periode 2002-2009 groeide de omzet van merkartikelfabrikanten met gemiddeld 3,1 procent per jaar. Hiermee blijft de omzetgroei van deze leveranciers van A-merken achter bij die van Private Label producenten (+4,4% per jaar) en versleveranciers (+7,0%).

Erosie winstmarge A-merken
Tegenover hun relatief beperkte jaarlijkse omzetgroei (+3,1%) stond bij de merkartikelfabrikanten echter een sterkere jaarlijkse kostenstijging. Dit heeft uiteraard zijn weerslag op hun winstmarge. Bedroeg de relatieve winstmarge van de merkartikelfabrikanten in 2002 nog 7,6 procent van de omzet. In 2009 was deze 5,8 procent. Een daling met bijna een kwart. Private Label producenten liggen qua winstmarge weliswaar nog steeds op achterstand, maar in dezelfde periode steeg deze met veertig procent van 2,9% in 2002 naar 4,1% in 2009. “Merkartikelfabrikanten verliezen qua winstgevendheid duidelijk terrein op producenten van private labels. Het private label business model wordt langzaam maar zeker steeds volwassener. De professionaliteit van private label producenten neemt merkbaar toe en dat betaalt zich uit in een verbeterde winstmarge”, aldus Melanie Murk, onderzoeker van EFMI Business School. Versleveranciers werken van de drie onderzochte leverancierstypen met de laagste winstmarge (3,3% van de omzet).

Consument moet rekening houden met hogere prijzen
De verwachting is dat de grondstofprijzen op langere termijn op een hoger niveau komen te liggen en meer schommelingen zullen vertonen. De onderzoekers zijn van mening dat de huidige marktomstandigheden kunnen leiden tot een verschraling van het productaanbod. “De consument is de afgelopen jaren gewend geraakt aan scherpe prijzen voor voedingsmiddelen. De harde realiteit is echter dat de we meer moeten gaan betalen voor ons mandje kwaliteitsboodschappen”, stelt Hans Bod, partner bij PwC en verantwoordelijke voor het onderzoek. “Nederlandse bedrijven in de foodsector werken al ongelooflijk efficiënt en tegen lage kosten. Tel daar de stijgende grondstofprijzen bij op en we moeten concluderen dat de productprijzen omhoog zullen gaan. Gebeurt dat niet, dan worden de marges dermate klein, dat het voor bedrijven bijna onmogelijk is om de hoge kwaliteit te blijven bieden die de consument gewend is.”

Nieuws

Meer nieuws over