PwC voorziet grote risico's in reddingsoperatie Opel

10 oktober 2009 Consultancy.nl

Big 4 adviesbureau PricewaterhouseCoopers heeft meerdere risico’s gevonden in het plan van Magna om samen met de Russische partner Sberbank een aandeel van 55% in de Duitse autofabrikant Opel te nemen.

Volgens de krant Handelsblatt ziet PwC “een aanzienlijke kans op fouten” in de verkoopprognose. PwC voegde toe dat de plannen van de Canadese leverancier van auto-onderdelen om Opel te revitaliseren “niet erg robuust” zijn en dat er niet genoeg ruimte was voor negatieve afwijkingen. Maar PwC zei desondanks dat Opel’s fiscale status “in principe kan worden hersteld”.

De regering van bondskanselier Angela Merkel steunde Magna openlijk tegenover financiële investeerder RHJ. Duitsland kwam afgelopen mei met een lening van 1.5 miljard euro aan Opel om te verzekeren dat het bedrijf niet zou terechtkomen in de korte faillissementsprocedures van General Motors. De federale regering en de staatsregeringen zijn bereid om nog eens miljarden te leveren wanneer de overeenkomst met Magna wordt gesloten.

Vakbonden zijn in onderhandeling met beperkt aandeelhouder van Magna en Opel, General Motors, over een herstructureringsplan dat zal leiden tot duizenden ontslagen in Europa. Magna zei dat plannen te hebben voor het saneren van ongeveer 10,500 Opel banen in Europa, voornamelijk in Duitsland, aangezien Magna de autofabrikant opnieuw winstgevend wil maken en 4.5 miljard euro aan staatssteun wil terugbetalen. Duitsland hoopt dat Magna’s expertise zoveel mogelijk banen kan behouden in Duitsland, waar Opel 25,000 werknemers heeft.

Nieuws