PwC: 1 miljard besparing als werknemers meer sporten

03 november 2011 Consultancy.nl

Het Nederlandse bedrijfsleven kan €380 tot €930 miljoen per jaar verdienen als meer medewerkers gaan sporten en bewegen. Dat concluderen adviesbureau PwC en TNO na een onderzoek in opdracht van Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en het Diabetes Fonds.

Minder ziekte
Werknemers die drie keer per week 20 minuten sporten melden zich minder vaak ziek en hebben minder kans op chronische ziekten. Weinig bewegen heeft het tegenovergestelde effect: meer ziekteverzuim en een groter risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Werkgevers en politiek moeten daarom investeren in sport en bewegen op de werkvloer, aldus de consultants.

Het NISB en het Diabetes Fonds hebben het rapport overhandigd aan minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als alle werknemers de norm van drie keer 20 minuten per week halen, verdient het bedrijfsleven bijna €1 miljard. Het onderzoek bewijst dat investeren in sport en beweging loont, aldus de opdrachtgevers.

Reactie van Minister Kamp
"Dit past precies in het Actieplan Gezond Bedrijf dat we samen met VWS voorbereiden", aldus minister Kamp. "Drie keer per week twintig minuten sporten: dat is realistisch. Als de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat, moeten we langer gezond blijven doorwerken. In de beroepsopleidingen moeten we al aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid. En fit blijven is ook voor jezelf en voor je omgeving goed.''

Nieuws

Meer nieuws over