PwC: Meeste wereldwijde IPO's in Londen

13 april 2010 PricewaterhouseCoopers

De London Stock Exchange heeft de nummer 1 positie overgenomen op de lijst van meeste beursgangen. De London Stock Exchange steeg in het eerste kwartaal van 2010 van de, ongebruikelijke, derde plek en genereerde meer waarde dan NYSE Euronext, waar ook de Amsterdamse beurs bij is aangesloten. Europese beurzen presteerden beter dan de Amerikaanse beurzen, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde IPO Watch Europe van accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers. Het is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2008 dat de Europese beurzen betere cijfers laten zien dan de Amerikaanse.

Het eerste kwartaal van 2010 telde 77 beursintroducties met een totale waarde van 4,7 miljard EUR. In het laatste kwartaal van 2009 waren er 55 IPO’s met een totale waarde van 5,2 miljard EUR. Dat betekent dat het aantal beursgangen wederom stijgt. Zo telde het eerste kwartaal van 2009 slechts 16 beursgangen met een totale waarde van 35 miljoen EUR. De Amerikaanse beursen waren aanzienlijk minder succesvol begin 2010. In het afgelopen kwartaal waren er 27 beursintroducties met een totale waarde van 3 miljard. Dat is aanzienlijk minder dan de 35 IPO’s met een waarde van 11,6 miljard EUR in het voorgaande kwartaal.

Voorzichtig hertel is aanstaande

Martin Coenen, partner bij PricewaterhouseCoopers ziet dat een voorzichtig herstel aanstaande is. “Echter, beleggers letten nog meer op de waardering vanwege de economische onzekerheid. We hebben een paar afgeblazen beursgangen gezien het eerste kwartaal, maar aan de andere kant waren er een paar succesverhalen. Deze bedrijven hebben een substantieel bedrag opgehaald door prijzen te vragen die in overeenstemming zijn met de heersende kopersmarkt. “

Londen kende het afgelopen kwartaal de meeste activiteit. Zowel in volume (20 beursgangen) als in waarde (2,1 miljard EUR). Dat is bovendien fors meer dan de 14 IPO’s in het vorige kwartaal waarmee in totaal 951miljoen EUR werd opgehaald. De twee grootste Londonse beursgangen waren die van het mijnbedrijf African Barrick Gold Ltd en financiële dienstverlener Horizon Acquisition Co. Plc. Bij elkaar werd er in totaal 1,1 miljard EUR opgehaald met deze beursintroducties. De bedrijven eindigden daarmee respectievelijk op de derde en vierde plaats op de lijst van grootste Europese IPO’s.

Na Londen kwam de Deutsche Börse op de tweede plaats. De Duitse beurzen haalde met acht beursgangen totaal 1,7 miljard EUR op. Hiermee herstelde Deutsche Börse zich van het slechte vierde kwartaal van 2009 toen slechts met één beursgang 48 miljoen euro werd opgehaald. Deze stijging hing samen met twee nieuwe fondsen, namelijk telecombedrijf Kabel Deutschland Holding AG en industriële goederen en serviceonderneming Brenntag AG. Samen haalden ze 1,3 miljard EUR op. Daarmee waren ze de twee grootste Europese beursgangen in het eerste kwartaal van 2010. NYSE Euronext verloor haar leiding en staat nu op de derde plaats met acht beursintroducties die samen 303 miljoen EUR ophaalden. Vorig kwartaal waren zes beursgangen nog goed voor 1,9 miljard EUR.

Martin Coenen stelt dat ondanks de goede cijfers het vertrouwen fragiel blijft. “Daarnaast hebben overheidsschulden en politieke onzekerheid in bepaalde Europese landen invloed op de beursintroductiemarkt. Daarom is het lastig om een goede voorspelling te doen van het moment waarop volledig herstel inzet. Daarnaast hebben kopers het nog steeds voor het zeggen.”

In de rest van Europa verwelkomden de Luxemburgse beurzen negen beursgangen met een waarde van 195 miljoen EUR. De Borsa Italiana telde drie IPO’s met een waarde van 10 miljoen EUR en de Oslo Børs en Axess schreven vier nieuwe beursgangen bij met een waarde van 142 miljoen EUR. Alleen in Athene, Zwitserland en Ierland was er geen activiteit.

Nieuws