PwC: M&A zal voorzichtig toenemen in 2010

17 december 2009 Financieele Dagblad

Nederlandse fusie- en overnamespecialisten verwachten dat het aantal transacties de komende tijd 'voorzichtig' zal toenemen. Dat blijkt uit een enquête van adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC).

De resultaten schetsen een optimistischere stemming onder fusie- en overnamespecialisten dan de enquête van een halfjaar geleden. De uitkomsten zijn een nieuw signaal dat de markt, na een dieptepunt begin dit jaar, deze zomer weer in beweging is gekomen. Maandag deed de Amerikaanse oliereus ExxonMobil een bod van $41 mrd op een gasbedrijf.

Fusies en overnames vooral defensief van aard

De ondervraagden geven echter aan dat de transacties vooral 'defensief' van aard zullen zijn. 'Veel fusies en overnames zullen zijn ingegeven door gedwongen herstructureringen en loden schuldenlasten', zegt Oskar Kinders, die sinds twee weken leiding geeft aan de afdeling van PwC die fusies en overnames begeleidt.

Volgens Kinders duidt de stijging van het aantal transacties er dan ook niet per definitie op dat het met de economie ook beter gaat.

Broos herstel

Uit de enquête blijkt dat het percentage specialisten dat wereldwijd een stijging van het aantal transacties verwacht dit jaar voor het eerst groter (44%) is dan het percentage dat een daling van het aantal deals voorziet (42%). PwC sprak dit keer met 178 fusie- en overnamespecialisten van bedrijven. Het aantal ondervraagden dat Nederlandse partijen deals ziet sluiten, is gestegen van 15% een halfjaar geleden naar 33% nu.

Kinders wijst erop dat de ondervraagden het herstel als 'broos' typeren. 'Slechts 38% van de ondervraagden heeft de komende twaalf maanden aankooptransacties in het vooruitzicht. Slechts 11% verwacht het komende jaar betrokken te zijn bij een verkoop.' Bedrijven geven volgens Kinders nog steeds prioriteit aan het versterken van de balans.

Herschikking financiële sector

De ondervraagden denken dat de herschikking van de Nederlandse financiële sector 'een dominante factor' zal vormen op de Nederlandse overnamemarkt. De ondervraagden zien verder het aantal claimemissies en beursgangen toenemen, net als het aantal exits en nieuwe investeringen door private-equityhuizen.

Nieuws