PwC: M&A activiteit banken op laag pitje in 2009

15 februari 2010 PricewaterhouseCoopers

Banken en verzekeraars deden het vorig jaar rustig aan op de overnamemarkt. De totale waarde van fusies en overnames in de Europese financiële dienstensector bereikte het laagste niveau in zes jaar. Maar overnamespecialisten rekenen het komende jaar op grote transacties, zo blijkt uit het rapport ‘European Financial Services M&A Insights’ van PricewaterhouseCoopers (PwC).

Ondanks de dalende overnametrend groeide het aandeel overnames waarbij een private partij was betrokken. Overheden waren weliswaar met name in de eerste helft van vorig jaar nog dominant op de transactiemarkt, maar de overheidsinterventies namen in de tweede helft sterk af.

In totaal werd er vorig jaar voor 80 miljard euro aan transacties aangekondigd. Daarvan namen overheden - die hun banken daarmee voor omvallen behoedden - met 39 miljard euro (versus 70 miljard in 2008), bijna de helft voor hun rekening. In 2007 en 2008 was de totale transactiewaarde nog respectievelijk 208 miljard euro en 178 miljard euro. Het aandeel in de transactiewaarde als gevolg van overheidsovernames daalde van 58% in het eerste naar 24% in het tweede half jaar van 2009. Het aandeel grensoverschrijdende transacties als onderdeel van private overnames steeg van 41% in 2008 naar 65% in 2009.

Van de ruim 200 voor het rapport ondervraagde overnamespecialisten verwacht bijna driekwart (73%) dat er het komende jaar grote overnames in de sector zullen plaatsvinden. Dat is een stuk optimistischer dan vorig jaar, toen slechts 4 op de 10 overnamespecialisten zinspeelde op grote overnames. Vooral financiële instituties zullen hun pijlen gaan richten op financiële dienstverleners, zo verwacht een meerderheid (59%) van de overnamespecialisten.

Andries Mak van Waay, M&A-partner bij adviesbureau PricewaterhouseCoopers: “De transactiemarkt zal nog dit jaar aantrekken als gevolg van een herstructureringsgolf bij financiële dienstverleners. De groeiende stabiliteit in de financiële markten zal gedurende het komende jaar leiden tot het verkleinen van het verschil in prijsverwachtingen waardoor potentiële kopers zich weer gaan aandienen. Bij het leeuwendeel van de transacties zullen overheden betrokken zijn.” Maar dat betekent volgens hem niet dat belangen in de private sector massaal zullen worden afgestoten. “Europese overheden veranderen weliswaar langzaam hun focus van het redden van banken naar het voorbereiden van exitstrategieën. Echter, voor 2010 verwachten wij dat vanwege de complexiteit en het lastige marktklimaat grote exits uitblijven”, aldus Mak van Waay. PwC voorspelde in een eerder rapport al dat het waarschijnlijk nog zo’n vijf tot zeven jaar duurt voordat overheden wereldwijd hun belang in banken afstoten.

De impact van Solvency II, het afstoten van non-core activiteiten en relatieve stilte uit de private equityhoek vormen volgens Andries Mak van Waay de belangrijkste trends voor 2010. “Solvency II trekt nieuwe investeerders aan richting de verzekeringsbranche, omdat verzekeraars de strategische opties verkennen die door de nieuwe solvabiliteitsrichtlijn ontstaan. Vermogensbeheerders zullen van eigenaar blijven wisselen. Na deze beweging verwachten we een consolidatiemoment, omdat vermogensbeheerders willen profiteren van het verkregen schaalvoordeel. Private equity zal vooral opereren in de niches van de financiële dienstensector. Wellicht dat ze nog een rol gaan spelen in de carve-outs van enkele ondernemingen met een solide financiering.”

Nieuws

Meer nieuws over