PwC: Volkswagen nu grootste autofabrikant ter wereld

07 november 2011 Consultancy.nl

Autofabrikant Volkswagen zal naar eigen verwachting dit jaar acht miljoen auto’s verkopen. Volgens drie vooraanstaande adviesbureaus, IHS Automotive, JD Power en PwC, haalt het Duitse Volkswagen daarmee dit jaar het Japanse Toyota in als ’s werelds grootste autofabrikant.

Wederopstanding
Als Volkswagen de nummer 1-positie inderdaad weet over te nemen gebeurt dat zeven jaar eerder dan het bedrijf zich twee jaar geleden voornam. Enkele jaren geleden stond Volkswagen nog voor grote problemen, waardoor de fabrikant door velen al werd afgeschreven. Zijn arbeidskosten waren de hoogste van alle autofabrikanten en het bedrijf kampte met interne managementproblemen.

In 2008 stelde CEO Martin Winterkorn dat hij Toyota in 2018 wilde inhalen als ’s werelds grootste autofabrikant, terwijl Volkswagen toen maar liefst drie miljoen auto’s minder produceerde dan Toyota. Winterkorn’s voornemen werd dan ook met scepsis ontvangen.

Groei en strategie
De consultants baseren hun voorspelling op de sterke en continue groei van Volkswagen. Tegelijkertijd is de positie van Toyota verzwakt door de vele technische problemen, waardoor miljoenen auto’s teruggeroepen moesten worden. Ook de kernramp in Fukushima belemmerde de productie en verkoop van Toyota’s auto’s.

Daarentegen maakte Volkswagen optimaal gebruik van zijn dominante positie in China en steeg ook de omzet in Europa met 8%. Verder wordt Volkswagen bejubeld om zijn platformstrategie, die het bedrijf toepast op al zijn merken. In de laatste jaren zijn grote managementproblemen uitgebleven. De kwesties rondom de overname van Porsche en de problemen met betrekking tot het partnerschap met Suzuki hadden weinig tot geen invloed op de groei.

Nieuws

Meer nieuws over