PwC: Geen grote beursgang voor Nederlandse bedrijven

14 september 2010 Het Financieele Dagblad

Grote Nederlandse bedrijven met beursplannen hebben dit jaar afgeschreven. Zij maken hun organisatie nog wel klaar voor een beursintroductie, maar wachten tot volgend jaar in de hoop dat het beursklimaat dan aantrekt.

Dat zegt kapitaalmarktexpert Martin Coenen van adviesbureau PricewaterhouseCoopers in gesprek met deze krant. Coenen voert namens begeleidende banken due diligence uit en adviseert bedrijven met beursplannen.

Veel veranderd

'Ik verwacht dit kalenderjaar geen grote beursgangen meer in Nederland. De bedrijven die ik spreek, hadden zes maanden geleden toch gedacht eind van dit jaar de stap te maken. Sindsdien is er veel veranderd. Private-equity-fondsen krijgen in deze volatiele markt niet de beste prijs voor hun bedrijven. En de vooruitzichten zijn niet zodanig dat dit voor december nog gaat veranderen.'

Alice Jentink van NSYE Euronext bevestigt dat het klimaat onzeker is en sommige bedrijven hun beursgang daardoor voor zich uit schuiven. 'Maar het is niet gezegd dat er helemaal niets meer komt. Kijk naar Delta Lloyd, dat vorig jaar toch ook voor velen onverwacht opeens de stap maakte. We zijn met verschillende partijen in gesprek, maar het is aan hen om het moment te bepalen.'

Nieuw bloed

Euronext kan nieuw bloed goed gebruiken. Sinds begin 2009 is het aantal beursgangen in Europa elk kwartaal fors geklommen, van 23 in het tweede kwartaal van 2009 naar 89 afgelopen kwartaal. NYSE Euronext heeft daar als grote beurs tot nu toe echter in verhouding weinig van geprofiteerd. Van de 168 beursgangen dit jaar kozen slechts 18 bedrijven voor de Amerikaans-Europese beurs, zo blijkt uit data van PwC.

Warschau en Londen blijken ondertussen wel 'hot': bijna 60% van de deals en 70% van de dealwaarde ging vorig kwartaal naar die twee beurzen. NYSE Euronext zit met 11% van de beursgangen op het niveau van Luxemburg. Wat betreft dealwaarde bungelt de beurs onderaan de ranglijst.

Bekaaid

Amsterdam komt er zonder echte beursgangen dit jaar helemaal bekaaid af. Ook afgelopen week bleek met Hema weer dat een beursgang voor Nederlandse bedrijven momenteel geen populair alternatief is voor een verkoop aan strategische of financiele partijen. Zij zijn, ondanks dat vreemd vermogen nog relatief duur is, bereid hogere prijzen te betalen.

Toch denkt Coenen van PricewaterhouseCoopers dat er hoopt gloort. Veel bedrijven zijn volgens hem wel bezig de organisatie intern beurswaardig te maken en kijken naar de eerste helft van 2011. Al wil Coenen geen namen noemen, het is geen geheim dat onder meer kabelaar Ziggo en afvalverwerker Van Gansewinkel zichzelf beursklaar maken. Hun stabiele kasstroom maakt hen aantrekkelijk voor beleggers.

Beursklimaat

Toch is het ook als het beursklimaat aantrekt onzeker of dit soort ondernemingen de stap ook echt maken. 'Ik kan zo 25 bedrijven noemen die de komende drie tot vijf jaar een transactie gaan doen en waarvoor een beursgang een optie is', aldus Coenen. 'Maar kijk naar Organon, dat op het laatste moment toch aan een strategische partij werd verkocht. De ervaring leert dat veel beursgangen uiteindelijk toch niet doorgaan.'

Nieuws