PwC: CEOs en bestuurders hebben vertrouwen in 2011

26 januari 2011 PwC

Twee jaar na het dieptepunt van de economische crisis, is het vertrouwen van CEO’s wereldwijd weer op het niveau van voor de crisis. Dat blijkt uit het rapport Annual Global CEO Survey 2011 van PwC, het jaarlijkse wereldwijde onderzoek onder topbestuurders.

Nederland blijft achter

De survey laat zien dat 48 procent van de respondenten zeer veel vertrouwen heeft dat hun bedrijf de komende twaalf maanden groei zal laten zien. Vorig jaar lag dit percentage beduidend lager met 31 procent. Het vertrouwen van Nederlandse CEO’s blijft daarentegen behoorlijk achter met 33 procent.
 
Dit achterblijvende vertrouwen ziet PwC overal in West-Europa, met uitzondering van Duitsland. Daar geeft 80 procent van alle CEO’s aan zeer veel vertrouwen te hebben in toekomstige groei. Een enorme toename na de 20 procent vorig jaar.

Groeimarkten

CEO’s zien China nog steeds als belangrijkste groeimarkt (39%). Gevolgd door de Verenigde Staten (21%), Brazilië (19%), India (18%) en Duitsland (12%). In ons land staan China en Duitsland op plaats één met 40 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (27%) en India (17%). Plaats vier en vijf worden gedeeld door de VS en Brazilië, met allebei 13 procent.

Respondenten verwachten niet alleen economische groei in opkomende landen. Volgens meer dan de helft van de internationale CEO’s zullen de nieuwe topmerken het komende decennium uit opkomende markten komen. De Nederlandse deelnemers aan het onderzoek zijn op dit vlak wat voorzichtiger. Slechts eenderde verwacht dat deze ontwikkeling zich voordoet.

Nieuws