PwC: Beleggers ontevreden over directieverslag RvB

12 augustus 2011 Consultancy.nl

Analisten en beleggers waarderen de bruikbaarheid van directieverslagen relatief laag. Het gemiddelde directieverslag krijgt een mager zesje als rapportcijfer, zo blijkt uit recent wereldwijd onderzoek van PwC en de Rotterdam School of Management, Erasmus University onder 400 institutionele beleggers en analisten. De informatie die in directieverslagen wordt verstrekt, blijft op veel gebieden achter bij de behoeften van analisten Zij pleiten voor meer verplichte informatie en missen vaak relevante informatie over duurzaamheid, investeringen en de juridische structuur.

In het directieverslag geeft de ondernemingsdirectie een verantwoording van het gevoerde beleid en de financiële gang van zaken en spreekt zij verwachtingen uit ten aanzien van investeringen, de financiering daarvan en het personeel. Het directieverslag is onderdeel van het jaarverslag, dat daarnaast bestaat uit de balans, het kasstroomoverzicht, de winst- en verliesrekening en de toelichting daarop.
 
Zes van de tien analisten en beleggers pleit voor meer verplichte informatie in het directieverslag. Een meerderheid vindt de informatie over duurzaamheid, investeringen en de juridische structuur mondjesmaat. Ook met de verstrekte informatie over strategie, financiering en risico’s worden maar weinigen tevredengesteld. Het directieverslag zou verder een stuk beter worden als meer informatie wordt gekwantificeerd en duidelijker en consistenter wordt gepresenteerd. Liever een tabel dan een lang verhaal, zo luidt de consensus. Belangrijkste bevindingen van het onderzoek onder ca. 400 beleggers en analisten wereldwijd

  • De bruikbaarheid van het directieverslag wordt met een rapportcijfer zes gewaardeerd. 
  • Commentaar van de directie wordt over het algemeen liever in een conference call ontvangen 
  • 59% wil meer verplichte informatie in het directieverslag 
  • 63% wil dat meer informatie in het directieverslag wordt gekwantificeerd 
  • 57% wil een meer consistente manier van presenteren 
  • De beste informatie wordt gegeven over wijzigingen in boekhoudgrondslagen. Daarover is 30% grotendeels of helemaal tevreden. 
  • 46% denkt dat het directieverslag is gecontroleerd door een externe accountant

Nieuws