PwC: 50% stijging fusies en overnames in technologiesector

09 februari 2011 PwC

In vergelijking met 2009 is het aantal overnames en fusies in de wereldwijde technologiesector vorig jaar met een derde toegenomen tot 293 transacties. De totale waarde van de deals verdubbelde van €36,8 miljard naar €75,7 miljard. Dat blijkt uit het rapport ‘M&A Insights: Technlogy Sector’ van PwC.

Goedgevuld

De goedgevulde oorlogskassen, de investeringsdrang van private-equityfondsen en de verbeterde kredietmarkt vormen de belangrijkste aanjagers van deze overnamegroei. Toch spreekt PwC van een ‘voorzichtig’ herstel: de overnamemarkt is nog lang niet op het niveau van 2007 en 2008.

'Er komen meer en meer bedrijfsonderdelen met een hoog kwaliteitsprofiel in de etalage', zegt Cornelis Smaal van het adviesbureau. 'Verkopende partijen willen profijt trekken van de goede kasposities van ondernemingen en hun honger naar megadeals, de heropleving van private-equitypartijen en de verbeterde kapitaalmarkt. Bovendien zien we een opvallende verandering in het overnameproces. Er is sprake van een stijgend aantal zogenoemde "pre-emptive" overnames. Kopers willen liever zelf aan de oorsprong staan van een overname en kost wat kost voorkomen dat ze in een biedingenstrijd belanden.'

Dominantie

Amerikaanse spelers domineren de overnamemarkt in de technologiesector. De Amerikanen zijn in 2010 goed voor 39 procent van alle wereldwijde transacties. Konden Aziatische spelers zich in 2009 nog meten met de Amerikanen, in 2010 liep hun aandeel terug van 35 procent naar 28 procent. Europese spelers zijn weer helemaal terug op de transactiemarkt. Hun aandeel steeg van 17  naar 25 procent.

Trends

Het PwC-rapport signaleert ook andere trends die van invloed zijn op de overnamemarkt. Door nieuwe regelgeving en een groeiende behoefte aan transparantie en risicobeheersing stijgt de vraag naar geïntegreerde softwareoplossingen. Zo hebben veel banken belangstelling voor externe providers van IT-oplossingen voor risicovraagstukken. Ook bedrijven die software voor de gezondheidszorg en voor veiligheiddoeleinden ontwikkelen mogen op belangstelling rekenen.

'Cloud'-technologie

Ontwikkelingen op het gebied van virtualisatie en beveiligingstechnologie jagen de belangstelling voor ‘cloud’-technologie aan. Bedrijven zien in deze technologie mogelijkheden hun netwerkcapaciteit te verhogen zonder dat daar meer hardware voor nodig is of de beheerkosten stijgen. Grote technologiespelers roeren zich agressief op de overnamemarkt om zodoende hun productaanbod op het gebied van cloud-dienstverlening te verbreden. En ten slotte zal ook de aandacht voor technologiebedrijven die zich richten op mobiele applicaties met betrekking tot adverteren, betalingen, gaming en content gaan toenemen.

Top 10 wereldwijde deals 2010 in de technologiesector:

Jan 10 €5,481m Sun Microsystems acquired by Oracle Corp
Jul  10 €5,595m Sybase Inc acquired by SAP AG
Feb 10 €5,536m Affiliated Computer Services acquired by Xerox Corp
Apr 10 €2,798m Renesas Technology Corp acquired by NEC Electronics Corp
Oct 10 €2,457m Dimension Data Holdings plc acquired by NTT
Apr 10 €2,127m 3Com Corp acquired by Hewlett-Packard
Sep 10 €1,837m 3PAR Inc acquired by Hewlett-Packard
Oct 10 €1,687m Intergraph Corp acquired by Hexagon AB
May 10 €1,516m Skillsoft plc acquired by Berkshire Partners, Advent and Bain Capital
Nov 10 €1,466m Netezza Corp acquired by IBM

Nieuws