Meer vertrouwen in externe adviseurs dan in interne

27 februari 2012 Consultancy.nl

Opdrachtgevers hebben meer vertrouwen in externe consultants dan in interne consultants. Ook blijkt het negatieve imago waar consultants vaak mee worden geassocieerd - snel geld, dikke rapporten met vage adviezen en onduidelijke resultaten - ook onterecht. Externe consultants worden goed vertrouwd door klanten, mede doordat ze succes hebben in hun opdracht. Dat blijkt uit onderzoek van Joris Kuppens (24) onder 195 opdrachtgevers van consultants waarmee hij afstudeerde aan de Universiteit van Tilburg.

Joris Kuppens onderzocht voor zijn afstuderen in hoeverre het succes van de samenwerking afhankelijk is van het interpersoonlijk vertrouwen van de opdrachtgever in de consultant. Daarnaast analyseerde hij het verschil tussen het vertrouwen in externe en interne consultants.

Meer vertrouwen in externe adviseurs
De UvT student concludeert dat klanten meer vertrouwen hebben in externe adviseurs: "Bedrijven en overheidsorganisaties kiezen steeds vaker voor iemand binnen hun eigen organisatie. De aanname is dat een interne consultant door de langdurige relatie met de opdrachtgever meer vertrouwen heeft en daardoor beter werk kan leveren. Om die reden was het ook mijn verwachting dat uit het onderzoek zou komen dat het vertrouwen in een interne consultant inderdaad groter is. Maar dat blijkt niet het geval."

Vrouw-vrouw meest succesvol
Een andere opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat de samenwerking tussen opdrachtgever en consultant het meest succesvol is als zowel de adviseur en klant allebei vrouw zijn.

Nieuws