Prijzen op Nederlandse benzinemarkt niet verstoord

15 december 2011 Consultancy.nl

De Nederlandse benzineprijzen worden niet kunstmatig opgedreven door een verstoorde markt. Dat blijkt uit een onderzoek door onderzoeksbureau EIM (onderdeel van Panteia) op verzoek van minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). De Tweede Kamer verzocht de minister eerder, op initiatief van kamerleden Jhim van Bemmel (PVV) en Sharon Dijksma (PvdA), om een onderzoek naar de benzineprijzen te doen.

Dollar en olieprijs
Volgens de Tweede Kamer nam de benzineprijs ogenschijnlijk sneller toe dan op basis van de dollarkoers en olieprijs verklaard kon worden. Sinds 2008 steeg de benzineprijs met 60%, terwijl de dollarkoers stabiel bleef en de olieprijs met 33% daalde, aldus initiatiefnemers Van Bemmel en Dijksma. EIM concludeerde desondanks dat de benzineprijs over het algemeen meebeweegt met de dollarkoers en olieprijs. Niettemin kan soms sprake zijn van afwijkingen.

Prijsfluctuaties
Die afwijkingen tussen benzineprijs enerzijds en dollarkoers en olieprijs anderzijds worden onder andere veroorzaakt door wisselende prijzen in het productieproces van import tot benzinepomp. De markten in dit proces hebben elk een eigen dynamiek en concurrentieomstandigheden, die tot prijsfluctuaties in de uiteindelijke benzineprijs kunnen leiden. Hoewel volgens EIM deze fluctuaties beperkt voorkomen, stijgt hierdoor de dieselprijs bijvoorbeeld sneller dan hij daalt. Verder bleek uit het onderzoek dat bedrijven maar beperkt toegang hebben tot olievelden en kapitaal. Hierdoor is het economische risico voor deze bedrijven relatief groot, wat ook zijn invloed heeft op de benzineprijs.

Prijzen benzine markt niet verstoord

Prijzen duurder langs de snelweg
EIM concludeerde daarnaast, niet geheel verrassend, dat benzinestations langs de snelweg hogere prijzen hanteren dan elders. Dit komt doordat pompen langs de snelweg vooral worden gebruikt door zakelijke klanten met tankpassen. Aangezien zij zelden de moeite nemen om naar het goedkoopste tankstation te zoeken, blijft de prijs aan de snelweg veelal hoog.

Over EIM en Panteia
EIM maakt deel uit van Panteia. Panteia is een bedrijf met 7 Business Units die full service bieden in beleidsonderzoek, beleidsadvisering en marktonderzoek. Alle Business Units zijn kennispartner van de rijksoverheid, provincies en gemeenten, de Europese Unie, nationale en internationale beleidsinstanties, branche en koepelorganisaties en het bedrijfsleven.

Nieuws

Meer nieuws over