Oliver Wyman: Elektrische auto blijft nicheproduct

19 maart 2010 Oliver Wyman

Uit onderzoek van management consulting bureau Oliver Wyman blijkt dat elektrische auto’s ook in de toekomst een nicheproduct blijven. Uit een studie van Oliver Wyman blijkt dat elektrische auto’s ook in de toekomst minder zullen worden verkocht dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Volgens het adviesbureau worden in 2025 wereldwijd slechts 3,2 miljoen elektrische auto’s verkocht. Dat is een marktaandeel van 3,2 procent.

In Azië zullen naar verwachting twee miljoen stuks worden verkocht. In Europa is ruimte voor 700.000 exemplaren. Van plug-in-hybrides zullen in 2025 in ons werelddeel 1,3 miljoen stuks worden verkocht. Voor hybrides zoals we die vandaag de dag kennen voorzien Oliver Wyman een markt van 500.000 exemplaren.

De auto met verbrandingsmotor blijft het populairst. In Azië wordt over vijftien jaar een afzet voorzien van 32,7 miljoen stuks en in Europa worden daarvan tegen die tijd 22,4 miljoen stuks verkocht.

Prijsveranderingen
De prijzen voor auto’s met een verbrandingsmotor gaan wel omhoog. Dat komt door de nieuwe technieken die worden ontwikkeld om motoren zuiniger te maken. Elekto-auto’s worden wel goedkoper.

De prijs daalt naar 250 tot 300 euro per kWh; op het moment ligt dat rond de 1.000 euro. Volgens het onderzoek dalen prijzen van plug in-hybrides nog sneller. Over het algemeen zal een elektrische auto zestig procent duurder zijn dan een auto met conventionele motor.

Uit het onderzoek van Oliver Wyman blijkt tot slot dat 32 procent van de ondervraagden bereid is een meerprijs te betalen voor een dieselmotor. Bij autogas is dat 28 procent en bij hybrides is dat 22,3 procent. Slechts 14,1 procent wil meer betalen voor een elektrische auto.

Nieuws

Meer nieuws over