Oliver Wyman: Chinese fabrikanten bedreigen westen

18 februari 2011 Profnews

De Chinese machinefabrikanten maken zo`n snelle groei door dat ze de grote Duitse markt voor machinebouw inhalen. Binnen drie tot vijf jaar komen ze op een gelijk productieniveau. De Chinezen zullen zich ook op de Amerikaanse, Japanse en Europese markt begeven en daarmee een bedreiging gaan vormen voor de ontwikkelde wereldmarkten. Dit blijkt uit het rapport 'Maschinenbau 2015' van adviesbureau Oliver Wyman.

De grootste Chinese machinebouwers boeken momenteel een omzet van gemiddeld 3 miljard euro. Vijf jaar geleden was dat slechts 700 miljoen. Als de huidige groei doorzet komt de gemiddelde omzet over vijf jaar op 10 miljard euro. Dat is vergelijkbaar met de grote Duitse machinefabrikanten. De grootste producent, Shanghai Electric Group, behaalde in 2009 een omzet van 5,8 miljard euro.

De groei van de Chinese machinebouw is vergelijkbaar met die van Japanse in de jaren tachtig. Eerst veroverden de Japanners de Amerikaanse markt en daarna de wereldmarkt. Er is één belangrijk verschil: de Japanse groei was autonoom, terwijl de Chinezen groeien door overnames. Oliver Wyman adviseert westerse fabrikanten hun bedrijfsplan en kostenstructuren te flexibiliseren.

Nieuws