NUS: Nederlanders betalen 6,7% meer voor gas

10 augustus 2010 Consultancy.nl

Nederlandse bedrijven moeten gemiddeld 6,7% meer betalen voor hun gas dan twaalf maanden geleden. Dat is de conclusie van een rapport van adviesbureau NUS Consulting. De prijsstijging in Nederland in minder dan die in de meeste andere Europese landen. In België betalen firma's 21% meer voor hun gas, terwijl de Fransen zelfs een prijsstijging van 28,7% moeten noteren op gas. In Duitsland stijgt de prijs amper - met circa 1,8%. 

Concurrentie leidt tot prijsdalingen
De onderzoekers stellen dat het gebrek aan concurrentie oorzaak is van de hoge prijsstijging in sommige Europese markten. Concurrentie in markten heeft geleid tot belangrijke prijsdalingen. Sinds de (gedeeltelijke) liberalisering van de gas-markt in Nederland zijn er verschillende aanbieders die de concurrentie aangaan. Als gevolg zijn 'lock-in' kosten relatief laag en worden consumenten actief gestimuleerd om gasleveranciers te kiezen op basis van dienstverlening, prijs en kwaliteit. 

Afhankelijk van de prijs van olie
Daarnaast worden hoge gas prijsstijging in markten ook verklaard door het voortdurende gebruik van leveringscontracten, waarbij de prijs van de gas gekoppeld wordt aan die van de olie. Die prijs wordt volgens NUS Consulting vaak beïnvloed door speculatie. Veel landen - Nederland afgezonderd - zijn volledig afhankelijk van gasinvoer waardoor prijssttijgingen in de meeste gevallen onvoorkombaar zijn. 

Nieuws

Meer nieuws over