Atos datacenter voorziet Helsinki van duurzame energie

11 januari 2012 Consultancy.nl

Atos heeft een eco-efficiënt datacenter geopend dat de stad Helsinki voorziet van energie op basis van warmteterugwinning. Circa 4,500 huishoudens zullen verwarmd worden door de datacenter. Het nieuwe datacenter van het IT consulting adviesbureau maakt deel uit van een groter datacentercomplex van 5.000 vierkante meter in de Finse hoofdstad.

De datacenter is een van de duurzaamheidsinitiatieven van de IT dienstverlener. Atos heeft in totaal 13 wereldwijde- en 50 lokale datacenters.

Overtollige warmte
Het groene datacenter gebruikt een eco-efficiënt koelsysteem dat wordt geleverd door Helsingin Energia. De overtollige warmte die wordt geproduceerd door de servers, wordt doorgestuurd naar het districtsverwarmingsnetwerk om 4,500 appartementen te voorzien van verwarming en warm water.

Duurzaamheid strategische pijler van Atos
"Duurzaamheid vormt de kern van onze bedrijfsstrategie. We blijven streven naar erkenning als wereldleider in het leveren van innovatieve IT-oplossingen die onze klanten helpen duurzamer te zijn. Het openen van het eco-efficiënte datacenter in Helsinki waarmee we de stad voorzien van herwonnen energie is dan ook ons paradepaardje op het gebied van eco-efficiëntie. Het toont onze klanten dat wij ernaar streven om IT-diensten van hoge kwaliteit te leveren, op economische en milieuvriendelijke wijze", zegt Marianne Hewlett, Senior Vice President Duurzaam Ondernemen van Atos in Nederland.

Datacenter lifecycle kosten zijn tot maximaal 80 procent energie gerelateerd. Wij zijn bijzonder blij om onze klanten niet alleen duurzame ontwikkeling, maar ook concrete besparingen op het gebied van energie te kunnen bieden", zegt Marko Vanninen, CEO van Academica.

"Milieuvriendelijkheid en kostenbesparing zijn twee kanten van dezelfde munt. Door zuinig te zijn met energie, kunnen we zowel het milieu beschermen als kosten besparen. Het hypermoderne datacenter in Suvilahti stelt ons in staat om onze klanten wereldwijd clouddiensten te leveren, op een verantwoorde en kostenefficiënte manier, volgens de wetten van duurzame ontwikkeling", zegt Tapio Koskinen, die bij Atos Finland verantwoordelijk is voor de outsourcingservices.

Het nieuwe datacenter
Het nieuwe datacenter is gevestigd in het voormalige elektriciteitsstation van Helsingin Energia, in een complex van 5000 vierkante meter in ebzit van Academia. Gelegen in het Suvilahti kustdistrict van Helsinki, zal het Europese datacenter zeewater gebruiken voor koeling. In het eco-efficiënte datacenter worden computers gekoeld via Helsingin Energia’s districtkoeling, met behulp van warmtepompen, koud zeewater en overtollige thermische energie van de stroomopwekking. Aan de andere kant wordt de door computers geproduceerde warmte via een warmtepomp naar het warmtenetwerk van het district geleid, om gebouwen en kraanwater in heel Helsinki op te warmen. De warmte die door het nieuwe datacenter wordt geproduceerd voorziet meer dan 4,500 huishoudens van verwarming.

Nieuws

Meer nieuws over