NL op plek 7 in globaliseringsindex van AT Kearney

30 november 2006 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Nederland verliest zijn aantrekkingskracht voor buitenlandse investeerders en zakt naar de zevende plaats op de zogeheten globaliseringsindex. Een jaar geleden stond Nederland nog op de vijfde plaats. Die plek is nu ingenomen door Denemarken. Op de eerste plaats staat wederom Singapore, een land dat op alle punten goed scoort en dus ook veel buitenlands kapitaal aantrekt. Dat blijkt uit de globaliseringsindex van consultantsbureau A.T. Kearney en het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy.

Buitenlandse investeringen
Ondanks de hoge positie in de overall ranking, als het gaat om het aantrekken van buitenlandse investeerders staat Nederland maar op de 52ste plaats. “Dat betekent dat 51 andere landen aantrekkelijker zijn om in te investeren” zegt Wim Plaizier van de Nederlandse vestiging van A.T. Kearney. Nederland legt het af tegen landen als Zuid-Afrika, de Filippijnen en Sri Lanka als het gaat om het aantrekken van buitenlands kapitaal. Dichter bij huis scoren Ierland, Denemarken, Spanje en Roemenië een stuk beter. Volgens Wim Plaizier zijn er meerdere redenen waarom Nederland minder buitenlandse investeerders naar zich toe trekt: “De infrastructuur is een belangrijk aspect. Ik denk dat we de afgelopen jaren qua infrastructuur erg op achteruit zijn gegaan.” Nederland scoort volgens Plaizier ook minder omdat we te weinig investeren in onderwijs.

Steeds moeilijker om buitenlands personeel te werven
Maar er is meer aan de hand. Volgens Plaizier zijn bedrijven ook minder geïnteresseerd in Nederland omdat het steeds moeilijker is geworden om buitenlands personeel aan te trekken. Het Nederlandse emigratiebeleid is flink aangescherpt de afgelopen jaren. Ondernemingen en dus ook buitenlandse bedrijven hebben steeds meer moeite om personeel uit het buitenland aan te trekken. A.T. Kearney loopt daar zelf tegenaan als het gaat om het aantrekken van buitenlandse consultants. Maar ook andere bedrijven, zoals Cisco, IBM en Philips klagen hierover.

Steeds meer bedrijven verplaatsen hun activiteiten, inclusief onderzoek en innovatie, naar het buitenland. Plaizier verwacht dat Nederland verder zal zakken in de komende jaren.

Opkomende markten
Landen als China en Brazilië, opkomende markten, hebben de stijgende lijn te pakken binnen de index. Toch staan ze niet zo hoog als menigeen denkt: op de 51ste en 52ste plaats. Plaizier verklaart dat doordat “de index kijkt naar in hoeverre een land helemaal meedoet in de internationale economie. Landen als China en Brazilië zijn heel erg bezig om zichzelf te ontwikkelen, dat doen ze heel snel, dus ze hebben een grote economische groei. Maar ze zijn nog niet erg globaal ingesteld.”