Mercer: Vrouwen verdienen 10k minder dan mannen

07 maart 2012 Consultancy.nl

Vrouwelijke managers verdienen 14 procent, ruim €10k, minder voor hetzelfde werk dan mannen. In Duitsland is dit verschil zelfs 22 procent. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Mercer onder 264.000 managers in 41 verschillende landen.

In Nederland zijn 7.342 managers uit 166 bedrijven ondervraagd uit het middenkader (senior management) en hoger management (executives). Het gemiddelde basissalaris voor het hoger management bedraagt per jaar €117.498. Mannen krijgen voor dit werk €118.571 terwijl vrouwen slechts €105.043 verdienen, een verschil van zo’n tienduizend euro per jaar. Tel je de bonussen erbij dan loopt dit verschil op tot zestienduizend euro, ofwel 14 procent. Ook in het middenkader zijn deze verschillen groot.

Beloningsverschil te wijten aan functie en parttime werk
Merel Verwoest, Head of Reward Consulting Benelux bij Mercer licht toe: ‘Hoewel beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen vaak nog steeds zijn toe te schrijven aan discriminatie, zijn er ook andere factoren die een verklaring bieden voor het beloningsverschil. Vrouwen zijn vanwege hun kinderen een periode uit het arbeidsproces met als gevolg dat hun marktwaarde niet is toegenomen door minder jaren werkervaring. Ook kan het gegeven spelen dat vrouwen vaker dan mannen parttime werken. Percepties over parttimers dat ze minder betrokken en loyaal zijn, hebben een negatief effect op de beloning. Een andere verklaring is dat vrouwelijke managers vaak HR of marketingfuncties hebben; deze beroepsgroepen hebben een lagere impact op de kerntaken van een bedrijf dan sales of operations functies die vaker door mannen uitgevoerd worden’.

Verschil m/v kleinst in België, grootst in Qatar
In West–Europa komen de grootste beloningsverschillen voor in Duitsland. Hier verdienen vrouwelijke managers 22 procent minder dan mannen. Duitsland wordt gevolgd door Oostenrijk (20%), Zweden (19%), Spanje en Griekenland (18%). Het verschil is het kleinst in België (6%) en Zwitserland (7%). Wereldwijd staat Qatar onderaan. Vrouwen verdienen hier 38 procent minder dan mannen.

Nieuws

Meer nieuws over