Mercer: vergelijkingssites verzekeringen onvolledig

13 januari 2011 Consultancy.nl / AMWeb

Volgens adviesbureau Mercer zijn vergelijkingssites over zorgverzekeringen wel objectief maar niet volledig in de informatie die zij voorzien aan consumenten. Volgens het adviesbureau ontstaat het 'onvolledige' beeld door twee factoren. Ten eerste, vergelijkingssites suggereren dat een hoger eigen risico voordeliger is. Ten tweede, vergelijkingssites laten in veel gevallen collectiviteitskortingen achterwege.

Hoger eigen risico

Business leader Health & Benefits Raymond Brood stellt dat het riskant is om te stellen dat een hoger eigen risico voordeliger is voor consumenten: "Vergelijkingssites gaan ervan uit dat een individu kan inschatten of hij al dan niet ziek wordt of door een ongeval zorg nodig heeft." Is dat wel het geval, dan is de verzekerde juist duurder uit. Daarnaast leidt een hoog eigen risico tot uitstel van doktersbezoek, vervolgt Brood. "Dat kan leiden tot zwaardere en duurdere ingrepen en tot extra verzuim voor de werkgever.'

Collectiviteitskortingen

Bovendien worden bepaalde werkgeverscollectiviteiten niet gepresenteerd door vergelijkingssites van zorgverzekeringen. "Op een aantal vergelijkingssites staan wel (pseudo)collectiviteiten vermeld, maar deze zijn door de vergelijkingssite zelf opgezet", aldus Brood. De consultant van Mercer voegt wel toe dat vergelijkingssites in veel gevallen ook niet kunnen beschikken over al deze informatie. "Het is moeilijk te realiseren om elke collectiviteit weer te geven voor ieder gezin apart, maar zij mogen dan niet claimen dat zij de beste en de goedkoopste kunnen vinden voor ieder gezin apart."

Nieuws

Meer nieuws over