Mercer: Maximaal 3 procent salarisstijging in 2012

14 november 2011 Colnsultancy.nl

In 2012 is de verwachte loonstijging voor Nederlandse werknemers maximaal 3 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer naar het beloningsbeleid van 329 multinationals in de EMEA regio.

Nederlanders krijgen er relatief veel bij; de gemiddelde loonstijging in West – Europa is 2,7 procent. Voor Nederland verwacht men een stijging tussen de 2,9 en 3,0 procent. De inflatie bedraagt in 2012 naar verwachting zo’n 2,0. De Nederlandse werknemer gaat er dus in bruto koopkracht op vooruit. Manon Gerritsen, Business Leader Information Product Solutions Benelux bij Mercer merkt op: “Organisaties zijn hiermee genereuzer dan een jaar geleden. Echter behoedzaamheid is wel geboden want de economische situatie is nog steeds volatiel. Het verhogen van de salarissen betekent meer vaste kosten en daarmee minder flexibiliteit. Voor de langere termijn is het verstandig om voorzichtig om te gaan met salarisverhogingen."

Weinig verschil in salarisstijging verschillende functies
Waar halverwege 2011 er nog verschil werd gemaakt in loonsverhoging tussen verschillende functies, lijkt dit voor 2012 niet aan orde. Zowel directeuren, managers, als overige werknemers, zoals bijvoorbeeld ondersteunend kantoorpersoneel en productiemedewerkers, kunnen op ongeveer eenzelfde stijging rekenen Gerritsen: “Eerder dit jaar werd het beperkte budget gespendeerd aan de topkrachten die de organisatie konden helpen overleven, voor 2012 verwacht men dat dit weer meer gelijk verdeeld wordt over alle functiegroepen. Echter dit geldt alleen voor het basissalaris. In 2012 zijn bedrijven meer dan vorig jaar van plan om gebruik te maken van bonussen.”

West-Europa: loonstijging in Portugal en Ierland het laagst in 2012
De loonstijgingen zijn in West-Europa grotendeels vergelijkbaar, met kleine verschillen tussen de landen buiten de eurozone. De gemiddelde begrote salarisstijging in West-Europa is 2,7 procent. Werknemers in Noorwegen krijgen de hoogste loonstijging, namelijk 3,1 procent. Oostenrijk, Zweden, Verenigd Koninkrijk, België, Luxemburg, Italië en Duitsland anticiperen op loonsverhogingen van 3,0 procent. Werkgevers in Finland, Nederland en Frankrijk gaan uit van stijgingen tussen de 2,8 en 3,0 procent, werkgevers in Griekenland, Spanje en Malta van een loonsverhoging van 2,5 procent, gevolgd door Zwitserland (2,1 tot 2,2 procent). Portugal (2,1 tot 2,2 procent) en Ierland (2,0 tot 2,3 procent) hebben de laagste verwachte loonsverhogingen.

Verwachte salarisstijging voor 2012

Mercer - Salarisstijging 2012

Nieuws