Mercer: Nederlandse werkgever is meest flexibel

19 november 2009 Consultancy.nl

Nederlandse werkgevers zijn het meest flexibel van heel Europa wat betreft arbeidsvoorwaarden. Dat is ook hoog nodig om personeel aan zich te binden. Er zijn echter veel meer mogelijkheden dan u denkt.

Een kwart van de Europese werkgevers biedt werknemers een keuzepakket wat betreft de arbeidsvoorwaarden. Een derde van de overige werkgevers overweegt dat. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Mercer onder ruim 1700 organisaties in 47 landen hebben aangegeven welke arbeidsvoorwaarden ze (nieuwe) werknemers kunnen bieden.

Salarisverhoging

De Nederlandse werkgevers zijn het meest flexibel van heel Europa. Ruim de helft biedt een flexibel arbeidsvoorwaardenpakket aan. Er is een stijgende trend waarneembaar, stelt Robert Heiloo, Senior Consultant Mercer Health & Benefits van Mercer. "Omdat veel werkgevers zich op het moment geen verhoging van de salarissen kunnen permitteren, gaan ze voor werknemerstevredenheid op zoek naar andere mogelijkheden."

Bezuinigen

Werkgevers luisteren beter naar hun werknemers, maar zien ook in dat ze zelf kosten kunnen besparen. Volgens de meeste werkgevers (83 procent) zijn de programma's positief door de werknemers onthaald. Daarbij concludeert het merendeel van de werkgevers dat hun keuzeprogramma uiteindelijk kostenneutraal (42 procent) of zelfs kostenbesparend (30 procent) is gebleken. "We verwachten dan ook dat deze trend zich verder zal voortzetten", zegt Heiloo.

Voorzieningen

Uit het onderzoek komt naar voren dat er veel verschillende soorten voor-zieningen in flexprogramma's zijn. Wat vergoedt een ‘flexibele' werkgever zoal?
1. Medische verzekering: 71 procent
2. Levensverzekering: 57 procent
3. Tandheelkundige voorzieningen: 52 procent
4. Ongevalsrisico: 47 procent
5. Spaarplan voor pensioen: 46 procent
6. Oogheelkundige voorzieningen: 35 procent
7. Mobiele telefoon: 29 procent
8. Auto: 29 procent
9. Sportschoolabonnement: 28 procent
10. Gezondheidsscreening: 28 procent
11. Kinderopvang: 24 procent
12. Buy/sell opties vakantiegeld: 24 procent
13. Voedsel: 18 procent
14. Openbaar vervoer: 15 procent
15. Huisvesting: 13 procent

Meer opties

Veel sollicitanten zetten bij het arbeidsvoorwaardengesprek vooral in op salaris. Het basissalaris en de soorten extra's die ze wensen te krijgen, zoals periodieken, prestatiebonus, provisie of een gratificatie. Maar de winst die veel mensen hier laten liggen zit in de tertiaire arbeidsvoorwaarden.

Denk aan het vergoeden van communicatiemiddelen, beroepskosten waaronder tijdschriften en cursussen, en korting op bedrijfsproducten. Een geschikte kandidaat die ver van kantoor woont, kunt u prikkelen door een goede thuiswerkplek aan te bieden die u regelmatig update.

Nieuws