Mercer - Nederland heeft beste pensioenstelsel

21 oktober 2009 Mercer

Nederland beschikt over het beste pensioenstelsel ter wereld. In een onderzoek van adviesbureau Mercer komt de Nederlandse oudedagvoorziening als beste uit de bus. Met name op punten als adequaatheid, houdbaarheid en integriteit scoorde het stelsel goed.

Het Nederlandse pensioensysteem, de combinatie van AOW en aanvullend pensioen, behaalt in het onderzoek van Mercer een indexcijfer van 76,1 uit een mogelijke score van 100. Ons land wordt gevolgd door Australië, Zweden en Canada. Japan eindigt met een score van 41,5 helemaal onderaan.

Nederland krijgt de beste punten voor adequaatheid van het systeem en het inkomen dat na de pensioengerechtigde leeftijd wordt uitbetaald. Ook is in Nederland het vertrouwen in het pensioenstelsel groter dan in alle andere landen die werden onderzocht.

Zweden is het best voorbereid op zaken die de houdbaarheid van pensioenen op lange termijn beïnvloeden. De verhouding tussen staats- en aanvullend pensioen en de arbeidsparticipatie van ouderen zijn veranderende omstandigheden waarop Nederland volgens de onderzoekers beter moet anticiperen.

In totaal werden elf landen, verspreid over vijf continenten, aan het onderzoek onderworpen.

De volledige publicatie van Mercer kunt u hier downloaden.

Nieuws

Meer nieuws over