Mercer: Klimaatverandering kost investeerders miljarden

15 februari 2011 Consultancy.nl

De aanhoudende vertraging in het ontwikkelen van beleid rondom klimaatverandering en het ontbreken van internationale coördinatie kan institutionele investeerders de komende decennia miljarden dollars kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer en een groep van 14 vooraanstaande wereldwijde investeerders (waaronder PGGM en APG), die samen ongeveer $2 biljoen aan activa onder beheer hebben.

Klimaatverandering kan de komende twintig jaar tot 10% bijdragen aan het portefeuillerisico. Beleggers hebben verschillende opties om te profiteren van deze ontwikkeling, bijvoorbeeld doordat er meer geïnvesteerd zal worden in infrastructuur, vastgoed, private equity, landbouwgrond, bosgrond en duurzame activa. De investeringsvraag voor koolstofarme technologie kunnen in 2030 $5 biljoen zijn. Jelle Beenen, Directeur Investment Consulting bij Mercer: “Klimaatverandering brengt fundamentele implicaties voor investeringsstrategie, risicobeoordeling en rendementen. Institutionele investeerders zouden dan ook deze lange termijn overwegingen op moeten nemen in de strategische planning.”

Een aantal uitkomsten uit het rapport laten zien dat in 2030:

  • Klimaatverandering de onzekerheid vergroot voor lange termijn institutionele beleggers en dient als zodanig proactief te worden beheerd.
  • Investeringsmogelijkheden voor koolstofarme technologieën kunnen tot $5 biljoen reiken.
  • Beleidsverandering naar aanleiding van klimaatverandering zou de kosten van kooldioxide-uitstoot kunnen verhogen met maar liefst $8 biljoen.
  • Een toenemende allocatie aan ‘klimaatgevoelige’ activa kan helpen risico’s te beperken en nieuwe kansen te grijpen.
  • Betrokkenheid van institutionele beleggers bij beleidsmakers is cruciaal om zo proactief de potentiële kosten van vertraagd en slecht gecoördineerd klimaatbeleid te managen.
  • Beleidsontwikkelingen op nationaal niveau zullen nieuwe investeringsmogelijkheden bieden, maar ook risico’s die voortdurend moeten worden bewaakt.
  • De EU en China/Oost-Azië leiden de investeringen in koolstofarme technologie en efficiëntieverbeteringen in de komende decennia.

Beenen: “Vaak wordt gedacht dat het risico van klimaatverandering ligt in de fysieke impact van bijvoorbeeld een bosbrand of overstroming, echter een groter effect heeft het beleid om dit soort rampspoed te voorkomen. Beleggers dienen juist hier rekening mee te houden.”

Nieuws

Meer nieuws over