Management Consulting in the IT Revolution

16 augustus 2010 Consultancy.nl

3rd Generation Consulting - Logica over de nieuwe generatie consultants

De IT-revolutie heeft de werkwijze van bedrijven veranderd. Dit wordt al 10 jaar gezegd, maar dit zal nu echt beginnen. Het landschap van adviesdiensten is zwaar beïnvloed door deze revolutie en de druk op de adviesmarkt als gevolg van de economische recessie heeft dit maar al te duidelijk gemaakt. De term ‘consultant’ heeft een serieuze inflatie gezien. Klanten zijn nu benieuwd naar die ene speciale kwaliteit die consultants voor hen meebrengen. 

Dit vraagt om een terugblik op de positie van management consultancy (MC) en zijn adviseurs in het bijzonder. Tweemaal in het verleden heeft de adviesbranche de positie van een vertrouwde adviseur op directieniveau bereikt. Deze prestatie wordt in de loop van de tijd bereikt in zogenaamde golven. De golven komen aan wal dankzij een explosieve periode. Zulke perioden geven het startpunt aan voor een nieuwe golf. Het is de moeite waard om van het verleden van de adviesindustrie te leren, teneinde de implicaties voor de volgende generatie te voorzien. 

Nu is de IT-revolutie al half aanwezig. Het bereikt de eerste niveaus van volwassenheid door het overnemen van alles wat door nieuwe technologieën wordt voortgebracht. Mogelijk is een andere verstorende periode gaande. Dit heeft grote gevolgen voor de MC-branche. Én het biedt grote kansen.

De auteurs presenteren het nieuwe gezicht van advisering. Deze komt naar boven als een 3e generatie van de management adviesbranche. De IT-revolutie levert de brandstof voor nieuwe bedrijven en ondernemingen om tevoorschijn te komen en voor bestaande bedrijven om zich aan te passen. Zij vormen het klantenbestand voor de nieuwe 3e generatie management consultants (3GMC). Met een iteratieve benadering en technologiebegrip opereren zij vanaf de directiekamer tot de winkelvloer om samen nieuwe diensten te creëren die de bedrijfstak zullen veranderen.

Het rapport kunt u hier downloaden.Nieuws

Meer nieuws over